Sarajevski poslodavci nisu podigli dnevnicu radnicima koji su radili za prvomajske praznike

Sarajevski poslodavci nisu podigli dnevnicu radnicima koji su radili za prvomajske praznike


Inspektori rada Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIPKS), kako je bilo i najavljeno, provodili su 1. i 2. maja pojačane inspekcijske nadzore nad radom tržnih centara i većih trgovačkih lanaca s ciljem zaštite prava radnika na povećanu plaću za rad tokom praznika. Kontrolama je bilo obuhvaćeno 1.997 radnika i 21 poslodavac u Kantonu Sarajevo.

S obzirom da Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već propisuje da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu, poslodavci su, najdalje do kraja narednog mjeseca, dužni dostaviti postupajućim inspektorima dokaz o uvećanju plaće za radnike koji su evidentirani planskim inspekcijskim kontrolama.

Zbog nepostupanja u skladu sa navedenim odredbama poslodavcima se mogu izreći novčane kazne u iznosu od 1.000 do 3.000 KM za pravne, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe.

U međuvremenu je Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite upućeno sedam zahtjeva za inspekcijski nadzor od oštećenih radnika, po kojima će pravovremeno biti izvršeni inspekcijski nadzori i dostavljeni odgovori podnosiocima, uz napomenu da će inspektori rada i tokom cijelog mjeseca maja nastaviti kontrole poslodavaca po ovom zakonskom osnovu, kao i po zahtjevima stranaka, saopćeno je iz KUIP-a KS.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija