Sarajevski radijatori će biti topli 24 sata

Od naredne sezone grijanja korisnici KJKP Toplane imat će 24-satno grijanje u svojim domovima. Ova odluka, kako je pojasnio direktor preduzeća Berin Alagić, donesena je radi optimizacije toplifikacionog sistema, smanjenja broja kvarova na postrojenjima, potencijalne uštede prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije, kao i radi većeg komfora građana.

Pripreme

Alagić navodi da će novi način zagrijavanja zahtijevati određene pripreme u preduzeću, što podrazumijeva izmjenu organizacije rada Službe proizvodnje i Službe servisa, prenosi Oslobođenje.

– Do značajnih promjena na postrojenjima neće doći. Nakon 22 sata dolazit će do promjene “krive grijanja”, što znači da će postrojenja raditi u noćnom režimu (smanjena temperatura polazne vode iz postrojenja). Pripreme za 24-satni režim kreću u narednim danima, a obuhvatit će testiranje i analizu pojedinih postrojenja, odnosno mjerenje potrošnje energenata, koje će odabrati stručne osobe u Toplanama. Za pilot-projekat bit će odabrana postrojenja različitog kapaciteta kako bismo došli do tačnijeg podatka o uštedi energije, to jeste o koeficijentu korisnog dejstva, kazao je Alagić.

Novim načinom zagrijavanja postojeći sistem će se učiniti efikasnijim bez obzira na starost.
Efikasniji sistem

– Trenutno ne možemo govoriti o tačnom procentu povećanja korisnosti, on će varirati od postrojenja do postrojenja. Međutim, sa sigurnošću možemo tvrditi da će sistem biti efikasniji i bolji, te stabilniji sa manje prekida u snabdijevanju. Nakon prvih analiza bit ćemo u mogućnosti govoriti o uštedama, odnosno stepenu korisnog dejstva, naveo je Alagić.

Ono što je najvažnije za korisnike je da zbog ove odluke neće doći do promjene cijene grijanja.

– Promjena trenutnog dnevnog režima zagrijavanja na 24-satni režim ne iziskuje promjenu i povećanje cijene centralnog grijanja, zaključio je Alagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79