Sarajevski ribolovci pozivaju nadležne da se spriječi pomor ribe

Skoro svake godine, vodozahvat na rijeci Bosni u periodu bez kiša odvuče iz rijeke toliku količinu vode da tok rijeke bude ispod biološkog minimuma. Nekoliko puta je tako ostavljeno potpuno suho korito kada je izazvan veliki pomor ribe – upozoravaju iz Udruženja sportskih ribolovaca ‘Sarajevo 1906’.

Ističu kako je trenutno stanje alarmantno i tendencija je, ukoliko se ne vrati tok, da će se opet desiti ekološki incident.

Sarajevski ribolovci koji dežuraju i nadgledaju stanje mole nadležne u JKP ‘Vodovod i kanalizacija’, Ministarstvo privrede, ali i Vladu Kantona Sarajevo da reaguju i ne dozvole da se desi pomor ribe i ostalog biodiverziteta.

– Od nas se traži da Kantonu Sarajevo redovno izmirujemo obaveze plaćanja naknade za korištenje ribolovnog prava, a firma čiji je osnivač Vlada nam uništava riblji fond. Nadamo se da će ovaj put nadležni na vrijeme reagovati – poručili su iz USR ‘Sarajevo 1906’, prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments