Sarajevski stručnjaci ukinuli pješačku pa napravili biciklističku stazu

Udruženje građana za promociju urbanog biciklizma Giro di Sarajevo objavilo je fotografije novog apsurdnog rješenja uspostavljanja biciklističke staze.

“Već godinama uporno ukazujemo na greške u građenju biciklističkih staza, koje su prvenstveno uzrokovane očito manjkavim projektovanjem i slijedno neodgovornim izvođenjem.

Takvo jedno, blago rečeno, kontraverzno rješenje je nedavno dovršeno u Ulici Aleja u Općini Novo Sarajevo, gdje je, neposredno ispred ulaza u zgradu na brojevima 59-60, ukinuta pješačka staza i umjesto iste izgrađena biciklistička staza”, naveli su.

Dalje navode da iako se ovo udruženje zalaže za izgradnju biciklističkih saobraćajnica, općeg su stava da nelogična, polovična i nedorađena rješenja biciklistički staza ne mogu biti prihvaćena niti podržana, posebno u slučajevima kada se izvode na račun komfora pješaka.

“Napominjemo da se ovakvo rješenje moglo izbjeći postavljanjem jednog ili dva saobraćajna znaka pješačko-biciklističke staze kao što je to recimo urađeno u Ulici Ložionička.

Novoizgrađena staza sadrži i, sada već redovne, greške nepotrebnog farbanja podloge crvenom bojom, čija je vjerovatno namjena da podsjeća pješake da se sada nalaze u prekršaju”, poručili su.

Na kraju, kažu, postavlja se logično pitanje. Kako su odgovorni u ovom projektu (minimum dvadesetak različitih učesnika) zamišljali pješačenje – osnovni oblik ljudskog kretanja, u ovom slučaju?”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79