Sarajevski studenti nezadovoljni radom SPUS-a i uslovima studiranja najavili proteste

Studenti nezadovoljni uslovima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) su za ponedjeljak, 13. septembar, najavili proteste.

Osim SPUS-om, čiji su rad nazvali samovoljnim, nezadovoljni su i odnosom kantonalne vlasti i Rektorata UNSA prema studentima. Izdvojili su četiri zahtjeva:

Da se izvrši nadzor nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju u kontekstu, kako su naveli, nepoštivanja normi vezanih za uslovne predmete, obaveze plaćanja članarine u biblioteci i tretiranja mladih s poteškoćama u razvoju na UNSA-i;

Da se obrazloži kontinuirana uplata od 20 KM za potrebe održavanja Studentskog informacionog sistema (ISSS);

Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata. Ovo su naveli kao zahtjev iz razloga što smatraju da ne može konvencionalno, kabinetsko i online izvođenje nastave koštati isto;

Da se prilikom predstojeće akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja koja se odnose na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu.

Naida Mehanović, jedna od organizatorica ovog protesta, je u izjavi za Klix.ba je naglasila da SPUS nije, kako je rekla, istakao istinske zahtjeve studenata.

Poručila je da su nezadovoljni šutnjom institucija i za nju je čudna koincidencija da je nastavak sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja je počela ove sedmice, najavljen upravo za stura, na dan održavanja protesta.

Prema riječima Mehanović, izvršeno je anketiranje među studentima, a koje je pokazalo da je više njih od 600 iskazalo spremnost da prisustvuje protestima. Smatra da je taj broj i veći, jer, kako je navela, neki imaju bojazan da to kažu, ali žele prisustvovati. Naglasila je da imaju predstavnike sa svih fakulteta ovog univerziteta.

Početak protesta je zakazan u 12 sati ispred Doma sindikata, a ukazano je da će se poštovati epidemiološke mjere.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79