Sarajevski ugostitelj ogorčen: Stanovnici Sarajeva će pohrliti u drugi entitet, druge kantone, razmiljeti se po kafanama koje rade

Ugostitelj iz Sarajeva Bojan Prstojević na zanimljiv način komentirao je mjere koje je Vlada KS uvela za vikend.

Lockdown u Sarajevu: Sve radi osim kafića! I skijališta su otvorena za vikend

– Pošto se povodom protesta oglasio i Kurta i Murta, evo da se javim i ja kao neko iz struke koja je najugroženija i koja je inicirala proteste. Vidim neki se gade, neki nas nazivaju primitivnim i nepismenim, neki bi i da crknemo. Hvala, hvala i hvala, lijepo od vas što nas razumijete. Dakle pričam iz perspektive nekog ko svoju ušteđevinu nije uložio u vikendicu ili brodić, već je investirao i zaposlio ljude. Nas 10 koliko sada radi u mojoj kafani nosimo na leđima 12 uposlenih u budžetskim organizacijama. Nosimo ih i hranimo svojim radom u industriji koja peče kruh sa sedam kora – piše Prstojević.

Za vrijeme prvog lockdowna smo bili zatvoreni 70 dana, obećani su nam minimalci za tada 12 zaposlenih. To je u totalu otprilike 12. 000 KM i nije dovoljno ni za kirije i režije uposlenika, ali smo u kontekstu svjetskih dešavanja bili spremni na to, kao naš prilog borbi sa pošasti. Prevareni smo! “Blind Tiger” je dobio samo 800 KM odštete i to je sve! Mi smo platili pune plate radnicima.
Šta će kanton dobiti

– Nikad mi neće biti jasno zašto nismo mogli raditi dostave hrane iza 18 sati u toku tog lockdowna, to bi nam silno olakšalo troškove? Niko mi to ni do danas nije objasnio. Poslije lockdown-a su nam smanjili kapacitete, dali mogućnost svakom policajcu da tumači regulacije i izdaje nam kazne po svom nahođenju i u finalu počeli upadati u lokale sa specijalnom policijom i dugim cijevima.

Sada nam zatvaraju lokale za vikend od petka u 20sati do ponedjeljka ujutro i sve to opet bez kompenzacije! A šta će kanton dobiti ovom parcijalnom mjerom? Stanovnici Sarajeva će pohrliti u drugi entitet, druge kantone, razmiljeti se po kafanama koje rade, razmijeniti viruse sa tamošnjim stanovništvom i vratiti se u Sarajevo da od ponedjeljka ponovo šire virus po Sarajevu prenosi Avaz.

Šoping centri će opet biti puni

U međuvremenu, za pauzu za ručak će šoping centri i mjesta za objed opet biti puni, javni prijevoz prekrcan, redovi u institucijama koje rade po režimu skraćenog vremena biti natrpani, ordinacije opšte prakse biti nedostupne za pozive za uputnice, vakcine i dalje neće biti na horizontu i sl.

I niko se neće odreći postotka plate za privredu koja grca u dugovima, čak će se i regresi podijeliti.

Eto dragi moji, vi kojima su američki izbori bitniji od sudbine sugrađana, vi koji brinete o svim nedaćama u svijetu, razmislite malo o ovome prije nego što bacite slinu u našem pravcu – napisao je Prstojević na Facebooku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79