Foto: Općina Centar
Sarajevsko naselje bez vode 22 dana: Građani suočeni s krizom

Sarajevsko naselje bez vode 22 dana: Građani suočeni s krizom


Više od 50 domaćinstava u Sarajevu, konkretno u naselju Gornji Kromolj, već 22 dana nema vodu.

Situacija je postala kritična posebno s obzirom na nedavne visoke temperature koje su prelazile 30 stepeni.

Stanovnici naselja Poljine su do prije nekoliko dana imali vodu samo do 17 sati, a posljednja četiri dana su potpuno bez vode. Jedna od stanovnica Gornjeg Kromolja istakla je kako ovako ozbiljan problem nije viđen osim tokom ljetnih mjeseci kada je pritisak bio smanjen, ali su barem mogli oprati ruke, dok mašinu za suđe ili bojler nisu mogli koristiti.

Prošle godine, Općina Centar je finansirala izgradnju nove pumpne stanice i hidrofleks postrojenja sa jačim pumpama za vodu, ali uprkos tome, već 22 dana stanovnici iz tri ulice nemaju vode, osim povremeno u večernjim satima. Ovaj dio je “odsječen” dok ostatak naselja ima vodu. Mještani su primijetili da je glavni ventil zatvoren, a sumnjaju da je neko nelegalno koristio vodu.

Stanovnici su se obratili KJKP “Vodovod i kanalizacija”, gdje im je rečeno da će dobiti vodu kada se smanji potrošnja. Općina Centar je reagovala i obezbijedila cisternu sa pitkom vodom za stanovnike Poljina i Gornjeg Kromolja, dok je KJKP “ViK” odgovoran za održavanje vodovodne mreže.

Općina Centar je za izgradnju nove vodovodne mreže i pumpne stanice izdvojila značajna sredstva. Načelnik Srđan Mandić uputio je protestno pismo upravi KJKP “ViK” zbog učestalih problema u realizaciji projekata. Stanovnici Ilidže, Stupa i Hrasnog također su se suočili s problemima vodosnabdijevanja, pokazujući da ovaj problem nije izolovan samo na jednu općinu.

Od KJKP “ViK” se očekuje odgovor na ove probleme kako bi se što prije normalizovalo snabdijevanje vodom u pogođenim naseljima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija