Sarajlija (24) varao građane putem interneta, oštetio ih za više od 10.000 KM

U cilju sprečavanja i suzbijanja internet prevara, Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona je upozoravala građane u više navrata o učestalim internet prevarama, navodeći i način vršenja tih prevara.

U tom kontekstu, poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminaliteta, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a uspješno su rasvijetlili 10 krivičnih djela internet prevare.

U proteklom periodu na području ovog kantona prijavljeno je više navedenih krivičnih djela, prilikom čega je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta. Kako Klix.ba saznaje, nastala šteta je veća od 10.000 KM.

Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke te od građana tražio da mu dostave podatke s bankovnih kartica (broj kartice s prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice – CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon-bon. Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca s računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac.

U saradnji s nadležnim Kantonalnim tužilaštvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D. M. rođen 1997. godine iz Sarajeva.

Prilikom pretresa pronađen je jedan plinski pištolj, mobitel, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih krivičnih djela.

Protiv osumnjičenog nadležnom Kantonalnom tužilaštvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenju 10 krivičnih djela iz oblasti internet prevara.

Navedene aktivnosti su realizovane u saradnji Federalnom upravom policije, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79