Sarajlija uhapšen u vezi s bjekstvom čovjeka bliskom Putinu

Američko državno tužilaštvo je potvrdilo hapšenje Vladimira Jovančića, državljanina BiH, pod optužbom da je navodno pomogao ruskom državljaninu Artemu Ussu u bijegu iz Italije nakon što je sud naredio njegovo izručenje SAD-u.

Jovančić je uhapšen u Hrvatskoj, dok je njegov sin Boris Jovančić uhapšen u Italiji. Optužnica, koja obuhvata ometanje istrage i pomaganje u bijegu, otvorena je na federalnom sudu u New Yorku.

Afera je pokrenula trvenja između ministarstva pravosuđa, a italijanska premijerka Giorgia Meloni obećala je raščišćavanje “anomalija”. Uss, ruski oligarh, bio je optužen u slučaju globalne sheme krijumčarenja miliona dolara u vojnoj tehnologiji i nafti iz Venezuele, a Jovančić je optužen da mu je pomogao u bijegu iz Italije u Rusiju.

Ako bude proglašen krivim, Jovančiću prijeti kazna od najviše 20 godina zatvora. State Department je ponudio nagradu od 7 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili osude Ussa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79