Sarajlije o zemljotresu: Bio je kratak, ali snažan, probudio me iz sna

Sarajevo je danas oko 09:20 sati zatresao zemljotres jačine 4.2 stepena po Rihteru.

Epicentar zemljotresa je bio na dubini od 6 kilometara, a 30 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva.

Prema komentarima na EMSC-u, Sarajevo se treslo par sekundi.

Ovo su samo neki od komentara Sarajlija:

“Osjetila sam ga, tresao je vrlo kratko”, “Trajao je 3 do 4 sekunde, veoma jak”, “Blaga tutnjava i treskanje”, “Ilidža – zatreslo dobro, kratko ali jako”, “Kratko je trajalo, ali je dobro zatreslo”, “Zatreslo prilično, probudili me iz sna”, “Kratak ali strašan”, samo su neki od komentara.

Zemljotres se osjetio i u drugim bh. gradovima, ali i Crnoj Gori.

Šta uraditi u slučaju zemljotresa:

● Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svjesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslijediti naredni, jači zemljotres.

● Spustite se na pod, sklupčajte se i zaštitite glavu. Ne pokušavajte instinktivno da bježite!

Kao i u većini slučajeva (vezano za većinu prirodnih ili drugih nesreća) potrebno je da svi ukućani znaju gdje je glavna sklopka za struju te gde su glavni ventili za plin i vodu, i kako se zatvaraju (isključuju).

● Po mogućnosti je potrebno na dohvat ruke imati već pripremljena “priručna” sredstva (bateriju, tranzistor, torbu za prvu pomoć itd.)

Ukoliko vas zemljotres zadesi u zatvorenom prostoru

Sačuvajte prisebnost i ne paničite, panika može biti glavni krivac za nerazborito ponašanje koje se nakon prvog zemljotresa očekuje.

● Ne pokušavajte da bježite, spustite se na pod i pokrijte glavu rukama.

● Ako vas je zemljotres zatekao u nižim prostorijama stana- kuće, nakon prvih podrhtavanja izađite na slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i ostalih građevina.

Ako vas je zemljotres zatekao na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštitite oči.

● Odmaknite se što dalje od staklenih površina, spoljnih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne, ne izlazite na terasu i balkon.

● Ako situacija dozvoljava, isključite sve izvore električne energije, plina i vode.

Ako se nalazite u automobilu, ne zaustavljajte se ispod podvožnjaka, električnih kablova, i u tunelima, zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

● Ako ste na otvorenom, udaljite se od svih mogućih objekata i predmeta koji bi vas mogli ugroziti (pasti na vas) te zaštitite glavu rukama ili tašnom.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79