Sarajlije od danas ponovo mogu uživati u baštama kafića

14.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Gradska svakodnevnica se polako vraca u normalu nakon popustanja mjera prevencije Covid-19 virusa. Na ulicama je sve vise ljudi, a vecina ne nosi maske. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Sarajlije su 23 dana morale apstinirati od posjeta ugostiteljskim objektima, a tom periodu danas je kraj. Nove ublažene epidemiološke mjere Vlade Kantona Sarajevo predviđaju otvaranje bašta i terasa ugostiteljskih objekata.

Odluka je došla nakon ozbiljnog dvosedmičnog opadajućeg trenda brojeva novozaraženih i smanjenja pritiska na zdravstvene ustanove te zbog apela ugostitelja da se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na neke druge djelatnosti, kao i kolege iz drugih kantona gdje nije bilo ovakvih mjera.

Od danas u kafićima i restoranima goste se može usluživati u otvorenim baštama i na terasama tih objekata. Ugostitelji će se morati pridržavati ranije propisanih mjera koje se odnose na razmak stolova, ograničen broj gostiju, redovne dezinfekcije i nošenja maski.

Od danas je biti dozvoljen rad i teretanama, samo za individualne treninge, te bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce odnosno takmičare.

Kako je navedeno pratiti će epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo i, u skladu s utvrđenim stanjem i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, po potrebi revidirati donesene mjere.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prijavljeno je bilo 99 novozaraženih pacijenata, a na bolničkom liječenju i dalje se nalazi 547 pacijenata piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79