Sarajlije ogorčene zbog poskupljenja bureka: “Kako je krenulo jesti ćemo ga samo za bajrame i Novu godinu”

Nakon ćevapa i pite, koje su jedno od omiljenih jela Bosanaca i Hercegovaca, su posljednjih nekoliko dana poskupjele.

U većini buregdžinica u Sarajevu sve vrste pita su sada prosječno skuplje za dvije konvertibilne marke po kilogramu. Kao što su ekonomski analitičari najavljivali, dolazi do lančanog povećanja cijena, tako da su nakon poskupljenja sirovina od kojih se prave, poskupile i pite.

Kilogram bureka početkom 2020. godine koštao je od 10 do 12 KM, a sada je cijena od 12 do 16 KM. Pileći burek je ranije koštao 11 – 12 KM, a sada 13 KM, piše Faktor.

Zeljanica i sirnica koje su se za 1 kg prodavale po cijeni od 9 i 10 KM, sada su 12 KM, a krompiruša je sa 8 KM u nekim buregdžinicima poskupila na 10.

– Meso je poskupilo, kao i ostale sirovine, i mi nismo mogli zadržati prijašnje cijene. Ako se nastavi sa divljanjem cijena, ponovo ćemo i mi morati korigirati cijene pita. Kilogram piletine je ranije bio 6 KM, a sada 10 – kaže vlasnik jedne sarajevske buregdžinice.

Ni građani nisu zadovoljni zbog rasta cijena.

– Kako je krenulo sada će nam i burek biti luksuz i kupovat ćemo ga ili praviti samo za bajrame i Novu godinu – kaže jedna razočarana Sarajka.

  Sarajevo: U saobraćajnoj nesreći povrijeđena jedna osoba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79