Sarajlije prikupljaju dokumente za 600 KM pomoći, stvorene velike gužve ispred CIPS-a

Objavljen je javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize, odnosno podrške u kupovini ogrjeva za zimsku sezonu otvoren jučer, 23. oktobra, te da će se građani moći prijavljivati do 10. novembra 2023. godine.

Prijavni obrazac može se preuzeti u općini i na licu mjesta popuniti i predati. Prijave se mogu preuzeti i na web stranicama Vlade FBiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na stranicama kantonalnih ministarstava i općina, s tim da ako se preuzimaju elektronske prijave onda one moraju biti isprintane, popunjene i potom sa ostalom dokumentacijom predate u nadležnu općinu.

Prijave se predaju u općinama, po mjestu prebivališta.

Uz prijavu je potrebno još predati CIPS prijavnice svih članova domaćinstva, kućnu listu i dokaz o bankovnom računu jer je to način da sredstva budu uplaćena krajnim korisnicima. Korisnici penzija koji penzije primaju putem pošte, a nemaju otvoren račun u banci, u prijavnom obrascu trebaju navesti ime i prezime vlasnika računa, broj računa i naziv banke (nekoga od srodnika).

Upravo zbog CIPS-ove prijavnice stvorene su velike gužve u nekoliko sarajevskih objekata u kojima se izdaju CIPS-ove prijavnice.

Javni poziv otvoren je do 10. novembra, a prijave se podnose u nadležnim općinama. Ranije je saopšteno da svako domaćinstvo može dobiti maksimalno 600 KM pomoći.

Kategorije koje po Programu utroška sredstava imaju pravo prijaviti se na javni poziv jesu domaćinstva u kojima živi penzioner sa minimalnom ili zagaratovanom penzijom; domaćinstva u kojima žive primatelji stalne novčane pomoći; domaćinstva u kojima žive djeca koja su na federalnom dječijem dodatku i domaćinstva u kojima je dijete koje nema jednog roditelja, a u ovoj kategoriji, uz navedenu dokumentaciju, potrebno je priložiti i rodni list djeteta ili smrtni list roditelja, zavisno je li roditelj nepoznat ili je umro.

Obrazac možete popuniti OVDJE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79