Sarajlije u strahu: Pojavio se veliki broj štakora, pitali smo šta je s deratizacijom

Građani Sarajeva proteklih dana primijetili su povećan broj štakora, i to čak i u mjestima gdje ih ranije nije bilo baš uobičajeno vidjeti, kao što je na Marijin Dvoru.

Stanari su zabrinuti, posebno jer još nije provedena jesenja deratizacija u Sarajevu.

Sanitarni inspektori i stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo KS upozoravaju na opasnosti po zdravlje građana ako se štakorima ne stane ukraj kroz sistemsku deratizaciju.

Objasnili su i šta to pogoduje povećanoj pojavi glodara.

No, pitanje je kada će, i da li će, biti sistemske deratizacije jer je, zbog žalbi, poništen već jedan tender za izbor firme koja će je uraditi, a drugi je u toku.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS pojasnili su za Radiosarajevo.ba da mogu raditi po pojedinačnim prijavama i narediti preventivnu deratizaciju, ali da je najprihvatljivije rješenje provođenje upravo sistemske deratizacije, proljetne i jesenje.

“Zapušteni prostori i površine koje se ne održavaju objektivno su ‘najpogodniji’ uslovi za život i razmnožavanje glodara, no da bi se utvrdilo da li određeni prostori ili površine predstavljau epidemiološki rizik, neophodna je epidemiološka procjena nadležne epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo KS.

Sanitarni inspektori mogu postupati po sporadičnim prijavama, te narediti obavljanje preventivne deratizacije, kao opću mjeru sprečavanja pojave zaraznih bolesti, te posebne i ostale mjere radi uklanjanja opasnosti po zdravlje i život stanovništva”, odgovorili su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

No, dodaju, da bi se izbjege bilo kakve negativne posljedice, najprihvatljivije je provođenje sistematske deratizacije na području cijelog Kantona Sarajevo.

“Iz medija smo upoznati da je, nakon što je firmi Sanitacija Sarajevo istekao trogodišnji ugovor, Stručna služba za zajedničke poslove KS pokrenula postupak odabira novog izvođača koji će raditi preventivnu sistematsku deratizaciju u Kantonu Sarajevo naredne tri godine. Nakon evaluacije i izbora najpovoljnije ponude u ovom postupku, uložena je žalba na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, no nismo upoznati da li i na koji način je riješena”, istakli su iz Inspekcije KS.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ukazali su da klimatske promjene, kakve su i viđene u proteklo vrijeme u Sarajevu, i izvođenje velikih građevinskih radova utiču na kretanje i pomjeranje staništa i legala ovih štetnih glodara.

Podsjetimo, upravo se na Marijin Dvoru, čiji su stanovnici primijetili veći broj štakora, sanira tramvajska pruga.

“Za ove štetne glodare se zna da prenose određene vrste uzročnika oboljenja bakterijske i virusne etiologije, a koja su i potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje.

Svako neizvođenje jedne od faza obavezne sistematske deratizacije (proljetna i jesenja) uslovljava pojavu povećanja broja ovih štetnih glodara na području grada, a samim tim i potencijalnu ugroženost i opasnost za zdravlje stanovništva KS”, upozorila je dr. Zimka Šeremet, specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo KS, za Radiosrajevo.ba.

Iz Stručne službe za zajedničke poslove KS, koja raspisuje tender, potvrdili su da je još 17. oktobra prošle godine pokrenut postupak javne nabavke usluga obavezne preventivne sistematske deratizacije na području Kantona Sarajevo, proljetne i jesenje.

No, postupak je poništen 20. jula nakon prijema više žalbi. Objavljen je novi, 3. septembra.

“Prijem ponuda je predviđenim do 19. oktobra 2020. godine. Nakon isteka roka za prijem ponuda, iste će biti evaluirane i vrednovane, na osnovu čega bi Stručna služba za zajedničke poslove trebala okončati postupak javne nabavke”, odgovorili su nam iz ove službe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79