Sarajlije u strahu zbog uličnih razbojništava

Za 26 dana mjeseca oktobra u Sarajevu je registrovano 21 razbojništvo. Mete razbojnika najčešće su bile prodavnice, apoteke i pumpe, a napadači su vrlo često birali i prolaznike od kojih su otimali, nakit, mobitele i novac.

Piše: D. Pavlović za Crnu-Hroniku

Na sarajevskim ulicama desilo se šest razbojništava. Takva krivična djela najviše i zabrinjavaju Sarajlije jer je samo pitanje (ne)sreće kada će bilo ko od nas naletjeti na ulične razbojnike… Posljednje takvo zabilježeno razbojništvo desilo se 26. oktobra oko 10 časova, u Kasindolskoj ulici gdje su dva razbojnika napala prolaznicu, s vrata joj strgla ogrlicu i lančić, te pobjegli.

Ulično razbojništvo desilo se i 21. oktobra kada su nepoznate osobe naoružane drvenim palicama, u Ulici Nikole Šopa na Ilidži, presrele i napale J. F. E. iz Ilijaša. Napadači su pretukli i opljačkali J. F. E. otevši mu mobitel. Povrijeđenom je ljekarska pomoć ukazana u KUM bolnice Koševo, a na Klinici za neurohirurgiju je zadržan na daljem liječenju.

U Ulici X transverzala, 20. oktobra oko 23. časa dva maskirana razbojnik su uz upotrebu fizičke snage, od A.A. iz Fojnice otela novac i mobitel – piše Crna-Hronika.

Dvojica migranata, državljana Maroka, 2. oktobra opljačkana su u Ulici Kamenolom, na Ilidži. Nakon što su jednom migrantu oteli mobitel i novac oko 23 časa, nedugo zatim vjerovatno ista grupa presrela je i drugog migranta i olakšala ga za mobilni telefon.

U ovom periodu opljačkano je sedam prodavnica: Merkator, Best, Trica, Konzum i Megamarket, te apoteke: Lupriv, Pofalići, Verdant i Lužani. U istom periodu rasvijetljeno je samo jedno razbojništvo – BH Pošte i 17. oktobra uhapšen je Adi Aljić rođen 1991.godine iz Sarajeva.

Pljačku pošte locirane u Ulici Muhameda ef. Pandže (područje opštine Novo Sarajevo) Aljić je izveo 16.oktobra. u 09.15 časova i to uz prijetnju nožem.

Da su ova krivična djela u Sarajevu u konstantnom porastu svjedoči i statistički podatak sarajevske policije, za mjesec avgust da su u tom mjesecu evidentirana 33 razbojništva (deset više nego u istom mjesecu 2019.).

Iz policije navode da su nadležnom tužilaštvu podneseni službeni izvještaji protiv 13 lica, od kojih je devet povratnika (ili 69,2 posto) – piše Crna-Hronika.

Razbojništva su izvršena prijetnjom upotrebe vatrenog oružja – 13 puta, prijetnjom upotrebe noža ili drugog oštrog predmeta – 12 i upotrebom fizičke snage – osam puta, a počinjena su u sportskim kladionicama – 11 puta, u poslovnim prostorijama – devet, na ulici – sedam, u apotekama i na benzinskim pumpama – po dva, itd. Otimani su mobiteli, novac i nakit.

 

Sarajevska policija traži 3 osobe: Ukoliko ste ih vidjeli pozovite 122!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79