Sarajlije viđaju štakore oko vrtića, kontejnera, pa čak i u WC školjkama

Zbog neurađene obavezne proljetne i jesenje deratizacije povećan je broj glodara u Kantonu Sarajevo.

U posljednje vrijeme građani ih sve više viđaju oko dječijih vrtića, uz rijeke, oko kontejnera, pa čak i WC školjkama u stanovima. To su prijavili i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.

(FOTO) Ko je kriv za prljavo Sarajevo: Građani ili vlast?

Drugo rješenje

Kako saznajemo, samo u januaru, inspekcija je dobila tri prijave. Jedna se odnosi na lokaciju u Novom Grad, i to na Trgu međunarodnog prijateljstva, gdje se nalaze dva obdaništa, te dvije prijave koje se odnose na ulicu Stolačka u općini Centar, gdje su štakori viđeni u WC školjki u jednom stanu, te oko kontejnera.

To najbolje pokazuje koliko je situacija alarmantna na terenu. Međutim, uprkos toj činjenici, još se ne zna hoće li se deratizacija ove godine uraditi, jer je oboren tender. Zato građani apeliraju na nadležne da pronađu neko drugo rješenje te da taj posao, ako mogu parcijalno, za svoja područja urade općine.

Razmnožavanje glodara

– Zapušteni prostori i površine koje se ne održavaju objektivno su „najpogodniji“ uvjeti za život i razmnožavanje glodara, no da bi se utvrdilo predstavljaju li određeni prostori ili površine epidemiološki rizik, neophodna je procjena nadležne epidemiološke službe JU Zavod za javno zdravstvo KS – kazala je Vildana Brdarić, stručna saradnica za informiranje u KUIP-u za Avaz.

Prema njenim riječima, kako bi se izbjegle bilo kakve negativne posljedice, najprihvatljivije rješenje je provođenje sistematske deratizacije na području cijelog Kantona, koju organizira Ministarstvo zdravstva KS i snosi troškove.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79