Šarović: Ako ne završimo izmjene Izbornog zakona ove godine, od toga nema ništa

Na današnjem sastanku opozicije u Republici Srpskoj, koji je održan na Jahorini, dogovoren je zajednički nastup na predstojećim općim izborima koji će biti održani 2022. godine.

Dogovor su postigli lideri SDS-a, PDP-a, DNS-a i narodni poslanik Nebojša Vukanović, a na sljedećem sastanku dogovor planiraju proširiti i na neparlamentarne stranke.

“Zaključak svih učesnika je da smo saglasni i spremni i da smo se dogovorili da kao opozicija zajednički nastupimio na predstojećim općim izborima. U narednom periodu ćemo raditi i na tome da sklopimo dogovor o zajedničkim kandidatima za pozicije, ali o imenima još uvijek nećemo govoriti”, rekao je Mirko Šarović.

U sljedećih nekoliko mjeseci planiraju izraditi temeljan dokument opozicije o predstojećim izborima.

Istaknuo je da opozicija u Republici Srpskoj ima svoj stav o izmjenama Izbornog zakona u BiH, koji ubrzo planiraju i konkretizovati.

“Smatram da u izbornom zakonodavstvu treba da učestvuje i opozicija, što do sada nije prošlo u parlamentu BiH. Dogovorili smo se da više naših prijedloga za izborni zakon spojimo u jedan dokument kako bismo mogli bolje i snažnije utjecati na izborni proces”, rekao je Šarović.

On ističe da je važno završiti izmjene Izbornog zakona u ovoj neizbornoj godini.

“Ako uđemo u sljedeću godinu, od izmjena izbornog zakona vjerovatno neće biti ništa”, zaključio je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79