Šarović: Nepotrebna odluka Visokog predstavnika kojom ulazimo u politički nestabilan period

Ovo je nepotrebna odluka Visokog predstavnika i korak unazad na putu napretka Bosne i Hercegovine i izlasku iz međunarodnog tutorstva. Vraćanje Bonskih ovlaštenja se javlja u najgorem mogućem trenutku jer ovom nametnutom odlukom ulazimo u politički nestabilan period – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke reagujući na korištenje Bonskih ovlaštenja Valentina Incka.

– Smatram da je šteta što u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije Visokog predstavnika a posebno za ukidanje Bonskih ovlaštenja što vidim kao jedini ispravan put za Bosnu i Hercegovinu u budućnosti i kao jedinu nadu za normalan život svih njenih građana – poručio je Šarović.

On je za ovo, kako kaže, oživljavanje uloge OHR-a u najgorem mogućem obliku kroz vraćanje uloge Visokog predstavnika, optužio aktuelnu vlast koja je dala opravdanje da se Visoki predstavnik i dalje zadrži u BiH.

– Ako su Bonska ovlaštenja ponovo vraćena nametanjem ovog zakona to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrebljena i u nekim budućim slučajevima što nije put kojim Bosna i Hercegovina treba da ide – zaključio je Šarović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79