Šarpalaninac izgrizao dijete. Podignuta optužnica protiv vlasnika Osmana koji ga je kaišom zavezao za drvo

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Kruško Osmana (39) iz Tešnja zbog krivičnog djela nesavjesno čuvanje pasa I drugih životinja.

Prema optužnici, njegov je šarplaninac izgrizao tuđe dijete.

Naime, stravičan napad desio se 30. oktobra prošle godine u Tešnju. Osman je u podnevnim satima sa svojim psom pasmice “šarplaninac” došao do kuće svog osa S. K., kako bi posjetio svoju porodicu.

U avliji kuće je za obližnje drvo zavezao šarplaninca a sa kaišom, koji je u tom momentu bio bez brnjice, druge odgovarajuće zaštite i izravnog čuvanja.

Osman je bio svjestan da pas na ovaj način može izazvati opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovine.

U jednom momentu je maloljetno dijete prilazilo lokalnim putem, pored navedene kuće, a Osmanov pas se otrgnuo sa zavezanog drveta, krenuo prema maloljetnjom dječaku i istog ugrizao u predijelu stražnjeg dijela lijeve potkoljenice noge.

Nakon toga su Osman i njegov brat odvojili navedenog psa od maloljetnog dječaka.

Dakle, izveo je psa na javno mjesto bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez izravnog čuvanja, usljed čega je jedna osoba tjelesno ozlijeđena, čime bi radnjama opisanim u činjeničnom opisu optužnice počinio krivično djelo nesavjesno čuvanje pasa i drugih životinja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79