Saša Magazinović otkio: Vratite nacionalno blago iz Srbije koje je ukradeno u BiH

Povodom aktuelne priče i skandala u vezi s ikonom koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, što je ukrajinsko blago, bh. državni zastupnik Saša Magazinović je upozorio na nacionalno umjetničko blago BiH koje je ukradeno i koje se izlaže po Srbiji.

Tim povodom Magazinović je uputio otvoreno pismo Ministarstvu kulture Srbije, vlastima u Novom Sadu, ali i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te ministrici vanjskih poslova naše zemlje.

On je upozorio da se u Novom Sadu izlaže umjetnička slika Đoke Mazalića, koja je u vlasništvu porodice Mulabdić iz BiH, a koja je ukradena i za kojom je Interpol raspisao potragu.

Novi Sad je proglašen za Evropsku prijestolnicu kulture 2021. godine. To predstavlja najveći projekt koji je dodjelila Evropska komisija. Upravo na manifestaciji koja treba biti otvorena tim povodom u Novom Sadu, najavljeno je, će između ostalog biti izložena i slika “Magdalena”, djelo Đoke Mazalića koje je ukradeno u BiH.

Prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetnina iz Bosne i Hercegovine u okviru projekta “Novi Sad 2021 Evropska prijestolnica kulture grad kandidat” na stranici digitalizacija.ns.rs (Vreme je za Novi Sad), urađena je reprodukcija djela “Magdalena pokajnica” autora Đoke Mazalića, gdje je navedeno da je pomenuta slika u vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada. Pomenuto djelo se predstavlja kao kulturno dobro Republike Srbije i prije svega Grada Novi Sad. U navedenim podacima stoji da je autor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novi Sad.

Tim povodom Magazinović upozorava nadležne u Srbiji da te činjenice uzmu u obzir jer se radi o nacionalnom spomeniku BiH.

Konkretno, radi se o djelu “Magdalena” čiji su vlasnici Damirka i Enver Mulabdić, državljani Bosne i Hercegovine, a umjetničko djelo je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom.

“Na osnovu dokumentacije koju posjeduje porodica Mulabdić, a koju mi je dostavio Centar protiv krijumčarenja umjetninama, postoje relevantne informacije, kao i fotografije, koje govore o neupitnom vlasništvu nad ovim umjetničkim djelom. O krađi/nestanku ovog, kao i ostala tri djela iz umjetničke zbirke Damirke i Envera Mulabdića, podnesene su prijave nadležnim agencijama u Bosni i Hercegovini. Djela iz ove zbirke se nalaze i u Bazi nestalih umjetnina – The database of missing art. Za pomenutim umjetničkim djelom, kao i ostalim iz zbirke, Interpol je u februaru 2018. godine raspisao potragu”, naglašava u pismu Magazinović.

Prema dostupnim informacijama, radi se o djelima koja se nelegalno nalaze i izlažu na teritoriji Republike Srbije i Novog Sada. U prilog tome govore i video i drugi materijali sa otvorenja izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin, Galeriji Doma Vojske Srbije, kao i izložbi u organizaciji Kulturnog centra Novi Sad i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Na svim ovim izložbama su predstavljena i djela iz kolekcije Damirke i Envera Mulabdić, koja uživaju status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i za kojim je Interpol raspisao potragu.

Magazinović kritikuje i bh. vlasti koje još od 2018. nisu poduzele ništa da ovo umjetničko djelo vrate u našu državu. Zbog toga je u otovorenom pismu Predsjedništvu i ministrici Biseri Turković naglasio da energično angažuju i spase ovo nacionalno blago BiH.

Podsjetimo, tokom rata, ali i u poratnom periodu, iz Bosne i Hercegovine nestale su hiljade umjetničkih djela. Nestala su, između ostalih, djela “Portret Meše Selimovića” Ismeta Mujezinovića, “Autoportret” Božidara Jakca, koje je prijavila Međunarodna galerija portreta Tuzla, zatim “Mjesečina na Ženevskom jezeru” Ferdinanda Hodlera, “Grob sv. Spiridona” grčkog majstora i “Savaot” italijanskog majstora, koja su nestala iz Umjetničke galerije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79