Saslušano skoro 200 svjedoka, a ubica policajaca nema nigdje

Tužilaštvo Kantona Sarajevo saslušalo je tokom jednogodišnje istrage o likvidaciji sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića skoro 200 svjedoka, a da njihovi iskazi nisu pomogli da se pronađu ubice!

Alipašino Polje

Naš list imao je uvid u spisak saslušanih svjedoka tokom istrage, a prva saslušanja počela su odmah nakon ubistva policajaca 26. oktobra lani. Prvo u MUP-u KS, a zatim u Tužilaštvu KS. Stotine građana pozvane su da daju iskaz, ali na kraju bez ikakvih rezultata.

Prema informacijama iz istrage, saslušani su skoro svi mještani C faze na Alipašinom Polju, u dijelu koji je gledao na ulicu Geteova do broja 1. Isto tako, na desetine iskaza, čija su imena navedena na spisku dokaza, uzeta su i od građana B faze Alipašinog Polja, čiji neboderi gledaju na Geteovu ulicu. Ko god se našao u krugu od kilometar, a nešto je vidio, dobio je poziv za davanje iskaza u MUP-u KS. Od pekara do prodavača novina.

Među prvima su saslušani, osim policajaca koji su došli na lice mjesta, mještani koji su povikali: „Ubiše vam policajce“. Oni su u detalje ispričali šta su čuli, ali ne i tačno vidjeli kobne noći. Očevidaca tragedije, za sada, nema. Pucnji su ti koji su alarmirali građane da izađu na prozore. Do tada ubice su već napustile mjesto zločina.

Ali, osim svjedoka iz Sarajeva, iskaze su dali i mnogobrojni „svjedoci“ s Pala, Sokoca, iz Lukavice i Istočne Ilidže. Mnogi su žestoki momci pozivani najprije kao osumnjičeni, a na kraju su dobili status svjedoka.

Bilo je i onih koji su tvrdili da su nešto vidjeli u pola četiri ujutro, ali njihovi iskazi nisu bili relevantni. Prema dokumentaciji, skoro svaki poznanik tada osumnjičenog automafijaša s Pala Srećka Trifkovića, koji se dovodio u sumnju za ovo djelo, dao je iskaz policiji.

Nema pretresa

Da stvar bude gora, pozivani su svjedoci, ali pretres Trifkovićeve imovine nikada nije obavljen. Toga barem nema u zvaničnom zapisniku.

Najrelevantniji svjedoci Tužilaštva, supružnici iz Gruda, Tanja i Božo Vukoje, među prvima su dali iskaz. Kasnije je on ponovljen kroz nekoliko dana. Od njih je izuzet i mobitel Alkatel.

Sačinjen je i zapisnik s pet stranica ispisa SMS poruka iz ovoga mobitela. No ključni svjedoci Tužilaštva KS ili nisu govorili istinu ili nisu imali prave informacije. To je jedan od razloga zašto se sada istraga vodi skoro ispočetka. Svi saslušani svjedoci, kako stvari stoje, ponovo će morati dati iskaz.

Gdje je Rexton s blinkerima

Indikativno je da je već godinu, iako su na nekim snimcima jasno vidljivi tragovi crnog automobila Rexton s policijskim svjetlima, i dalje misterija šta je ovo vozilo radilo kobne noći. Pogotovo je indikativno da se ono ne spominje u istrazi, a iskazi svjedoka govore suprotno.

Postavlja se i pitanje zašto, bez obzira što su mučki likvidirani, nikada nisu oduzeti, niti vještačeni mobiteli policajaca, prenosi Avaz.

 

[Dijeli i podrži borbu za pravdu]Emotivan video o godišnjici smrti policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinović. Tišina, suze i tuga #crnahronikaIzvor: Fiva Production

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Samstag, 2. November 2019

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79