Sastali se Haris Vranić, Sebija Izetbegović i Ismet Gavrankapetanović

Porast broja oboljelih od koronavirusa, kao i hospitalizovanih pacijenata u Sarajevu bio je povod da ministar zdravstva KS Haris Vranić sazove hitan sastanak.

Kako N1 javlja, sastanku su, osim Vranića, prisustvovali i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, te direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetabović.

Prema posljednjim dostupnim podacima, koje je objavio Zavod za javno zdravstvo KS, jučer je u ovim dvjema sarajevskim bolnicama bilo zbrinuto ukupno 164 pacijenta. Od tog broja njih 130 ih je imalo akutnu infekciju, a 34 su bili post-covid pacijenti. Na KCUS-u je hospitalizovano 98, a u Općoj bolnici 66 pacijenata. Jedina utjeha je da niko od pacijenata nije na respiratoru.

Na neinvazivnoj ventilaciji je šest pacijenata, po tri u obje bolnice, dok kiseoničku poptoru iznad 15 litara u minuti zahtijeva 12 pacijenata, svi u Općoj bolnici.

Prema podacima koje je jutros objavila Opća bolnica, broj hospitalizovanih pacijenata je povećan na 70, od kojih ih 15 zahtijeva potporu kisikom, a pet neinvazivnu ventilaciju. Ukupno 21 pacijent je na intenzivnoj njezi, što je dvostruko više u odnosu na jučer.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79