Sastanak Čovića i Izetbegovića: Izmjene Izbornog zakona ključna tema razgovora

Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović danas su u Sarajevu razgovarali o izmjenama Izbornog zakona i iskazali spremnost za “ograničene izmjene Ustava BiH”.

Čović je rekao da mora biti dogovora i da će bez novog Izbornog zakona teško biti organizovani izbori.

“Imamo tri problema. Glavni je Izborni zakon. Takođe, govorili smo o federalnom nivou vlasti i ispunjavanju uslova na putu ka EU”, rekao je Čović. On je dodao da su razgovarali i o zakonima o sukobu interesa, javnim nabavkama, te o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

“Došli smo do trenutka kada treba da pozovemo svjedoke našeg sporazuma u Mostaru. Tada smo definisali okvire za izbore u Mostaru i za Izborni zakon”, podsjetio je Čović. On je poručio da se sa svjedocima sporazuma u Mostaru moraju raspraviti “dvije krucijalne stvari”, a tiču se izbora u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH.

“Želimo ispoštovati sve presude. Ako bi došli do usaglašenog stava onda možemo pričati o ograničenim izmjenama Ustava BiH”, istakao je Čović.

Čović je dodao da je to zaključak današnjih razgovora i izrazio nadu da će u narednih sedam do 10 dana imati zakazane razgovore.

Izetbegović je najavio novu rundu razgovora i da će im se uskoro priključiti i ostale parlamentarne stranke u BiH.

“U međuvremenu, Čović i ja ćemo se sastati sa prijateljima iz međunarodne zajednice i pokušaćemo definisati minimum u čemu se slažemo – konkretno kada su u pitanju presude Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je Izetbegović. On tvrdi da su stavovi približeni i da je “blagi optimista”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79