Sastanak koalicionih lidera državne koalicije prvi put nakon izbora: Idemo li naprijed ili nazad?

Sastanak koalicionih lidera državne koalicije prvi put nakon izbora: Idemo li naprijed ili nazad?


Lideri vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini, iz stranaka NiP, NS, SDP, HDZ i SNSD, planiraju sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj sastanak dolazi nakon lokalnih izbora, a prvobitno je bio zakazan za 15. oktobar, ali je odgođen zbog dženaze žrtvama poplava u BiH.

Glavna tema razgovora bit će ključna pitanja vezana za evropski put BiH. Iako je Evropska komisija još 2022. godine postavila osam prioriteta za našu zemlju, nekoliko važnih zadataka ostaje neispunjeno, prvenstveno Zakon o sudovima.

Zakon je trenutno na čekanju zbog spora oko sjedišta Apelacionog suda, kojeg Milorad Dodik i SNSD žele smjestiti u Banjoj Luci, dok su iz Trojke predlagali alternativne lokacije unutar Republike Srpske. HDZ se nije izričito izjasnio, ali su naglasili da će prihvatiti rješenje koje dogovore SNSD i Trojka.

Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću također je bio dugo blokiran, a iako je u julu usvojen novi prijedlog, nije uključena uspostava Odjela za integritet. Novi nacrt zakona sada predviđa rok do februara naredne godine za osnivanje ovog odjela, što bi omogućilo dodatnu provjeru imenovanja u pravosudnim institucijama.

Nije jasno da li će se ovaj zakon ponovo naći na dnevnom redu sastanka i da li je Brisel dao zeleno svjetlo za njegovo skidanje s liste prioriteta. Također, predstoji razgovor o Planu rasta, koji bi Bosni i Hercegovini mogao donijeti značajna finansijska sredstva iz EU, ali je njegovo sprovođenje trenutno usporeno zbog političkih neslaganja, posebno onih vezanih za Ustavni sud BiH i Vijeće za državnu pomoć.

Milorad Dodik i njegovi saveznici odbijaju sprovođenje odluka Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske, kao i ukidanje entitetskog veta u Vijeću za državnu pomoć, što predstavlja značajnu prepreku za sveobuhvatne reforme.

Osim ovih pitanja, raspravljat će se i o izmjenama Izbornog zakona, neradu Doma naroda, te standardnim zahtjevima Milorada Dodika. S obzirom na to da se predizborna kampanja završila, sada se očekuje da se političari vrate na pitanja koja su ključna za napredak zemlje ka EU članstvu.

Iz Brisela su stigli pozitivni signali, a u novembru je planiran veliki samit u Sarajevu na kojem bi se predstavile prednosti Plana rasta za Zapadni Balkan. No, sada kada je predizborna atmosfera iza nas, odgovornost za postizanje konkretnih rezultata leži na domaćim političarima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija