Sastanak u Gacku zbog skandala ispred džamije: Ovo je za svaku osudu

U Gacku su danas održani brojni sastanci da bi se smirila situacija nakon incidenta koji se dogodio ispred džamije Mehmedage Zvizdića kada je Danel Rajković izvršio veliku nuždu.

Tako su danas u Gacko došli muftija mostarski Salem ef. Dedović, ali i Radivoje Krulj, paroh mostarski i zamjenik episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, te sveštenik, paroh mostarski Duško Kojić.

Sastanku u MIZ Gacko su prisustvovali i paroh gatački Velimir Kovač i đakon iz Gacka Aleksandar Crnogorac, glavni imam MIZ Gacko Sadet ef. Bilalić, te predstavnici MIZ Gacko.

Lišen slobode Danel Rajković koji je vršio nuždu pred džamijom

Prema riječima muftije mostarskog, najsnažnija poruka sa sastanka s prijateljima i braćom ovdašnjoj javnosti je da ovaj slučaj ne dobije bilo kakvu dnevnopolitičku i interesnu dimenziju.

Jako je važno da smo danas, ne prvi put, ovdje zajedno, predstavnici Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Na ovaj način dajemo jednu snažnu poruku opredijeljenosti da gradimo i doprinosimo miru i povjerenju, među našim narodima, među našim vjernicima. Jako je važno da je prepoznat ovaj necivilizacijski atak. Kako god, on je uznemirio što jedna takva osoba ima otvoren put da djeluje i ugrožava sigurnost imovine i ljudi, zdravlja, sakralnih objekata.

Uznemireni smo zbog činjenice da naše društvo, naš sistem nema mehanizme koji rješavaju ovo odlučno i na taj način štite sve građane. Za nas je velika satisfakcija, naše zajedničko htjenje, naš zajednički pristup, da sagledamo ovaj problem, da ga osudimo i tražimo rješenje ovakvih postupaka, dakle, da preveniramo stvar. Hvala dragome Bogu da u svemu ovome danas nismo ovdje da reagiramo na posljedicu da je ugrožen ljudski život, da je mogla bogomolja u plamenu završiti.

Hvala Bogu da nije, ali uznemirava što nema adekvatnog djela od odgovornih da se ovakvi slučajevi riješe jer na ovaj način su ugroženi životi svih dobronamjernih ljudi. Završilo je na ovom, ali ovo je alarm da se nešto mora učiniti – naglasio je muftija mostarski.

Radivoje Krulj, koji je u Gacku kao zamjenik vladike Dimitrija, koji je na putu i nije mogao danas doći, kaže da je ovo čin za svaku osudu.

– U ime našeg vladike i naše eparhije smo tu da damo podršku prije svega našem imamu Sadetu ef. Bilaliću, ali i ocu Veljku, koji je ovdje paroh, zajedničkom životu i svemu onome što je normalno. Ovo je, osim podrške, i poziv svim institucijama da se ovakve osobe smjeste u odgovarajuće ustanove i na taj način spriječi dešavanje ovakvih i sličnih incidenata – izjavio je Krulj.

Sadet ef. Bilalić, glavni imama MIZ Gacko, naveo je da je današnja posjeta predstavnika SPC-a i muftije mostarskog zajednička osuda ovog necivilizacijskog čina psihičkog bolesnika.

– Ulijeva nadu, zaista, da u ovoj državi ima zdravih snaga. Jako je bitno da smo prepoznali da društvo mora reagirati na vrijeme, dok nije kasno. Novi Gačić nam se ne smije desiti. Zahvaljujem sveštenicima SPC-a na podršci i prijateljskim porukama. Nadležne institucije su sada na potezu – izjavio je efendija Bilalić za Avaz

(VIDEO) Izvršio veliku nuždu ispred džamije, pa slao poruke imamu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79