Sastanak u Vladi FBiH: Dogovor ili masovni štrajk rudara 20. maja

U Vladi FBiH danas će biti održan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, nakon što je prošli sastanak prekinut bez dogovora.

Sindikat ne pristaje na smanjenje broja radnika u rudnicima, a iz JP Elektroprivreda BiH poručuju da će ukoliko se ne ide u proces restrukturiranja doći do povećanja cijene električne energije za minimalno 15 posto.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH u utorak se oglasio nakon saopćenja EP BiH. Podsjećaju da JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo u proteklih 10 godina u potpunosti upravlja i rukovodi rudnicima uglja u sastavu Koncerna, imenuje upravljačke strukture u rudnicima, te uz podršku Vlade Federacije BiH utvrđuje cijenu uglja koja se iz rudnika uglja u sastavu Koncerna isporučuje JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo.

“JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo je od 2009. do 2020. godine od planiranih oko 580 miliona KM u modernizaciju opreme realizovala 312 miliona KM sa poražavajućim pokazateljima kada je u pitanju Rudnik uglja “Kreka” u Tuzli te je isti doveden u situaciju da egzistira uz avansno plaćanje uglja od strane JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo. Tačno je da, su kako to navode iz JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, lokalne politike u određenim fazama imenovale sazive upravljačkih struktura u rudnicma uglja u Federaciji BiH ali i sazive upravljačkih struktura u JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, Sindikat i radnici u rudnicima nisu odlučivali o navedenom”, dodali su.

Socijalni partner JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo je Sindikat radnika rudnika Federacije BiH koji je 01. maja 2021. godine pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna” održao Prvomajski protestni skup u Sarajevu, sindikat koji je Vladi Federacije BiH i JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo najavio u sakladu sa važećim zakonskim propisima generalni štrajk u sedam rudnika uglja u sastavu Koncerna, koji će ako socijalni dijalog ne uspije, početi 20. maja 2021. godine te je potpuno spreman za organizaciju i održavanje masovnog protestnog skupa.

Prema spisku koji je napravljen u sedam rudnika Koncerna EP BiH viška je oko 1.700 radnika, a EP BiH je izdvojila 115 miliona KM pozajmica rudnicima da se na socijalno-prihvatljiv način zbrinu viškovi uposlenih, piše NAP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79