Satelitski snimci otkrivaju kakav nas čeka novembar: Stižu obilne padavine

Danas i idućih dana u regiji nastavlja se nestabilno, ali i relativno toplo vrijeme, uz povremenu kišu

U BiH će danas biti oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, te temperaturom do 19 stepeni Celzijusa.

Jutro će biti oblačno sa kišom, a na istoku, jugu i u sarajevsko-romanijskoj regiji mogući su kraći lokalni pljuskovi.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od šest do 12 stepeni Celzijusa.

Tokom dana, prvo na sjeverozapadu i sjeveru, a u večernjim časovima i u ostalim predjelima, očekuje se prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

Puhat će slab do umjeren vjetar, južnog i jugozapadnog smjera.

Iako smo uveliko zagazili u novembar, pa bi se u većem dijelu Bosne i Herecegovine mogle očekivati sve niže temperature, čak i prvi ozbiljniji snijeg, najnovije meteorološke prognoze zbunjuju i najveće optimiste. Ne samo da se zima ni ne nazire, već se i dalje najavljuju prave proljetne temperature.
Ništa od snijega

Idućih dana u regiji nastavlja se nestabilno, ali i relativno toplo vrijeme, uz povremenu kišu. Obilnija kiša se očekuje na Jadranu, jugozapadu, zapadu i dijelu centralne, te istočne Bosne, većem dijelu Hercegovine, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Promjenjivo vrijeme uz dominaciju južine ponovno stiže za vikend. Međutim, ako je vjerovati dostupnim prognozana, ne vidi se nikakvu mogućnost konkretnijeg zahlađenja ni dugotrajne stabilizacije vremena barem do 20. novembra, a možda i duže.

Na Facebook stranici “Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna”, pozivajući se na grafičke projekcije koje prikazuju odstupanje padavina na Starom kontinentu u idućih 14 dana, navodi se kako su naša regija i dobar dio jugoistoka kontinenta u pozitivnom oborinskom odstupanju, što bi značilo da u idućih deset do petnaest dana ponovno mogu pasti znatne količine kiše.

O vremenu idućih dana ništa novo, dakle nastavlja se relativno toplo vrijeme s obzirom na doba godine uz dominaciju južine.

Nešto povoljnije vrijeme uz vise suhog i sunčanog vremena i manje oborina, premda će ih i dalje biti očekuje se tokom četvrtka i petka.

S tim da bi ipak petak trebao u većem dijelu regije ipak biti najpovoljniji dan.

Južni i jugozaoadni vjetar će ponovno pojačati što će ponovno biti uvod u novo pogoršanje vremena tokom vikenda uz kišu.

Temperature zraka bez neke bitnije promjene, tako da će se jutarnje vrijednosti kretati uglavnom od 7 stepeni do 18 stepeni, a dnevne vrijednosti od 11 stepeni do 23 stepeni.

Ako pogledamo slike ispod vidimo da će veliki dio južne i jugoistočne Evrope imati izraženije pozitivno temperaturno odstupanje, no obratimo pozornost na sjever Evrope gdje bi pojedini dijelovi Norveške i Švedske mogli imati ekstremno hladan početak i sredinu 11. mjeseca.

Također, sjeverozapadna, zapadna i jugozapadna Evropa će imati negativno odstupanje u temperaturama.

Što se oborina tiče naš dio Evrope će ponovno obilovati oborinama u idućih sedam do deset, ako ne i više dana.
Ozbiljnije zahlađenje i dalje se ne nazire barem do kraja ovog mjeseca, prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79