Šatorović: Nezamislivo je da radnik u BiH radi 8 do 10 sati za dnevnicu koju vani zaradi za sat

Predsjednik Samostalnog saveza sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović povodom Međunarodnog praznika rada govorio je o očekivanjima od nove vlade s akcentom na usvajanje Zakona o minimalnoj plati od 1.000 KM za sve radnike.

Šatorović je kazao da je Predstavnički dom 5. oktobra 2022. godine na prijedlog SSS BiH usvojio zakon koji podrazumijeva minimalnu platu od 1.000 KM za radnike, da su potom čekali konstituisanje izvršne vlasti na nivou FBiH jer je prethodna bila protiv donošenja tog zakona te da ih raduje što je u ekspozeu novoizabranog premijera Nermina Nikšića jedna od tačaka bila i Zakon o minimalnoj plati.

“Mi zaista očekujemo konkretne korake po tom pitanu. Od parlamentaraca očekujemo čak i rasprave i amandmane koji će se odnositi da ta plata bude sada još veća od 1.000. Zašto? Onda kada je ovaj zakon predložen u ovoj formi nismo imali inflaciju i poskupljenje osnovnih životnih namirnica te upravo zbog toga očekujemo da taj iznos bude povećan i dostojan čovjeka”, kazao je Šatorović te dodao da će upravo kontakti s novom vladom ići u tom smjeru i da je uvjeren da će Zakon ubrzo biti realiziran, piše Klix.

Kazao je da prethodna vlada nije bila usmjerena ka radnicima već poslodavcima zbog čega je pod policijskom zaštitom i protestom 15.000 ljudi usvojen Zakon o radu koji je rezultirao odlaskom pola miliona ljudi.

“Očekujemo balans od nove vlasti, između interesa države i poslodavaca. Ne želimo da se gase firme, ali ne želimo ni da slabimo državu na uštrb radnika i da se bogate pojedinci. Mi već 28 godina gradimo državu, imamo jake budžete, institucije, poslodavci su nam na Forbesovoj listi i sada je konačno vrijeme da radnik dobije satisfakciju i da se njegov rad vrednuje u njegovoj zemlji”, dodao je Šatorović.

Na kraju je naglasio da je nezamislivo da radik u BiH dnevno radi od 8 do 10 sati za dnevnicu koju van BiH zaradi za jedan sat.

“Očekujemo kvalitetniju raspodjelu profita gdje će veći dio kolača pripasti radnicima. Interes države i poslodavaca nam je također bitan jer nam nedostaje i radne snage, a uvoz radnika iz zemalja Bliskog Istoka ne zadovoljava naše potrebe”, zaključio je Šatorović.

Za danas je planirana i protestna šetnja predstavnika sindikata kako bi se skrenula pažnja na probleme bh. radnika u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79