Sattler otkrio koje su stranke “obarale” važne zakone za napredak BiH

Sattler je istakao da je sada sve na bh. političkim zvaničnicima da usvoje neophodne zakonske propise kako bi Bosna i Hercegovina što prije dobila status kandidata.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler prilikom gostovanja na N1 rekao je da je nakon jučerašnjih zaključaka iz Brisela uvjeren u evropsku perspektivu BiH.

Istakao je da je sada sve na bh. političkim zvaničnicima da usvoje neophodne zakonske propise kako bi Bosna i Hercegovina što prije dobila status kandidata.

“Važne zakone na tom putu obarali su SNSD i HDZ dok su se u isto vrijeme zalagali za evropski put, što je nezamislivo”, istakao je Sattler.

On je naveo da je historijski trenutak davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji te uvjetnog statusa Gruziji. Istakao je optimizam kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

“Ja vidim čašu do pola punu. Mislim da ovi zaključci koje smo vidjeli po prvi put, Evropsko vijeće, nakon podnošenja zahtjeva od strane BiH, jeste spremno da da kandidatski status. Da, potrebno da se još nešto učini na strani BiH da bi se to ostvarilo – rekao je Satler za N1 i dodao da BiH mora pokazati da je ozbiljna kada je riječ o reformama.

Pozvao je bh. dužnosnike da do Općih izbora u oktobru mjesecu urade svoj dio posla kako bi bile provedene određene reforme.

“Zakon o sukobu interesa, javnim nabavkama, VSTV-u i da se nastavi borba protiv korupcije. Signal koje je Vijeće uputilo građanima je da želimo da budete uz nas, ali morate shvatiti da ono što je došlo iz Brisela mora doći u tom konterkstu”, poručio je Sattler.

Komentarišući miješanje Rusije u pitanja države Bosne i Hercegovine, Satler kaže da je to zabrinjavajuće.

“Vidjeli smo prijetnje ukoliko se odlučite za takve izbore, da će to biti popraćeno posljedicama. To je potpuno neprihvatljivo. BiH je suverena zemlja, mora biti u stanju da donosi vlastite odluke bez vanjskog utjecaja”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79