Sattler u Srebrenici: Stojimo pred vama pognute glave

Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler sa saradnicima i ambasadorima nekoliko zemalja koje pripadaju evropskoj porodici danas je boravio u Srebrenici. Nakon što su obišli mezarje, Satller je otvorio Arhiv Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari koji je obnovljen sredstvima Evropske unije.

Šef Delegacije Evropske unije i ambasadorice Austrije, Njemačke, zamjenica holandskog ambasadora i slovački ambasador u BiH polaganjem vijenaca i obilaskom mezarja odali su počast žrtvama genocida koji je počinjen na ovim prostorima u ljeto 1995. godine.

– Ono što se dogodilo ovdje prije 26 godina je neizrecivo. To je jedna od najtamnijih stranica u historiji Evrope. Pola vijeka nakon holokausta ponovo Evropa svjedoči ovim nezamislivim zločinima, iako se uvjeravalo da se ovakve stvari više nikad neće ponoviti – kazao je Sattler.

Pružio je podršku u provođenju aktivnosti Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari i otvorio Arhiv ove institucije u čiju obnovu i adaptaciju je Evropska unija uložila oko 600.000 maraka.

– Stojimo ovdje pred vama pognute glave. Ovaj sram koji svakako osjećamo zbog vlastite nemogućnosti da spriječimo užasna dešavanja na ovom području će nas pratiti kroz cijeli život – poručio je Sattler.

– Ovo je Memorijalni centar u kojem želimo da kroz istinu i dijalog projeciramo jednu svjetliju budućnost za sve generacije koje dolaze na bazi samo istine – istakao je Ševket Hafizović, predsjednik UO Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Rečeno je i da će Evropska unija nastaviti pomagati rad i projekte Memorijalnog centra kroz različite vidove podrške koji su od velikog značaja.

– Naš cilj je da ljude koji ovdje dođu inspirišemo da čine dobro tamo gdje oni žive, kada se vrate tamo i ovo je jedno od mjesta koje će nam to također omogućiti – zaključio je Emir Suljagić ,direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Boraveći u Srebrenici ambasadori su se sastali i s predstavnicima općinske vlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79