Saudijska Arabija je nekada zabranjivala Noć vještica, sinoć je vlast podržala ovaj događaj

Zabava za Noć vještica je prije samo nekoliko godina u Saudijskoj Arabiji značila hapšenje, međutim sada vlast organizuje i sponzoriše “horor vikend”.

“Saudijska arabija se mijenja”, rekao je mladić koji je izašao kao čarobnjak.

On, kao i njegov prijatelj Jahja, obojica 21-godišnjaci, nikada nisu imali priliku slaviti Noć vještica s obzirom na to da se na njeg gledalo kao na sumnjivo paganski strani praznik ili kao grešan, nepotreban i čudan praznik. U 2018. godini je policija čak izvršila i veliku raciju na zabavi za Noć vještica te uhapsila mnoge kostimirane muškarce i žene.

Ali ove godine situacija je drugačija, prenosi The New York Times. Dijelovi Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, izgledali su kao da su stvorenja iz uklete kuće pobjegla i zauzela grad. Čudovišta, vještice, pljačkaši banaka i slični likovi bili su posvuda, naginjali su se kroz prozore automobila i izležavali u kafićima.

Ovakav scenarij je znak promjene koja dolazi zajedno sa novim premijerom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, koji je od dolaska na vlast 2015. godine postepeno krenuo ukidati društvena ograničenja.

Vlada nije organizovala festival konkretno povodom Noći vještica, nego je organizovala “strašni vikend”, koji se savršeno poklopio sa ovim događajem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79