Sava je bio omiljen u selu, a ubio ga mladić koji je UVIJEK NOSIO NOŽ SA SOBOM

Policajac je izašao iz kuće i rekao: “starac je mrtav”. Svi smo se potresli, još mi je i sada nevjerica da ga više nema.

Neka je prokletnik ko god da je to uradio.

Ovim riječima Biljana Pešić iz Donjeg Dušnika kod Gadžinog Hana opisala je dramatične trenutke nakon pronalaska tijela Save Krstića koji je ubijen u svojoj kući 28. novembra u večernjim časovima.

Tijelo starca u lokvi krvi policija je pronašla u krevetu u njegovoj kući 30. novembra, nakon čega je uhapšen komšija se iz sela Miljan J. (22) koji se sumnjiči da ga je usmrtio.

Biljana kaže da je osam godina svaki drugi dan išla kod Save da mu spremi doručak i pospremi po kući, ali da je juče naišla na zaključana vrata.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Lupnuh na vrata i prozor – niko se ne javlja. Kada je išao u prodavnicu Sava je uvijek ostavljao ključ na nama znano mjesto. Nije bilo ključa, sačekala sam pola sata pa otišla kući. U neko vrijeme zove njegova kćerka Gordana u Nišu što živi, pita me da li sam bila kod Save i plače. Kaže, bio je policajac u subotu uveče i sada do kuće, i sve je zaključano. Sa Savinim bratom od strica Slobodanom Krstićem otišli smo do kuće. Došla je policija, čekali smo Gordanu da donese ključ. Jedan policajac je stajao na vratima, drugi je ušao. Kada je izašao rekao je: “Starac je mrtav” – priča još uvijek vidno potresena Biljana.

Policija nikoga nije pustila u kuću, ispred koje je i juče dežurala patrola.

– Kćerka je pitala da li je pokriven. Policajac je pokazao do pojasa. Pitala sam da li se skinuo za spavanje u pidžamu, rekao je: “mnogo hoćete da znate, nema ulaska u kuću do daljnjeg”. Poslije je došla je policija iz Niša, do pet noću su bili tu kuću onda su tijelo odvezli na obdukciju – opisuje ona.

“Bio mi je kao otac”

Kaže da ju je mnogo potresla Savina smrt koji je prema njoj bio kao otac.

– U pola noći da mi je bila škripa za nešto ja sam mogla da mu se obratim. Mnogo sam se potresla. Nevjerica mi je i sada. To je šok za sve. Volio je djecu, nije bitno čija su. Nema djeteta da nije dao pare, 100, 200 dinara “za žvaku”. Bio je majstor, ljudi su mu dolazili non-stop. Njegova kuća nikad nije bilo prazna. Sve nas je potresla njegova smrt. Jeste čovjek da je januara punio 94 godine, ali je bio svjestan, veoma pedantan, uvijek obrijan, parfimisan, opran, niste mogli drugačije da ga vidite. Bio je jednom rječju – čovjek – kaže Biljana.
“Vidio sam ga prije tri dana”

Slobodan Krstić, Savin brat od strica koji je prisustvovao pronalasku tijela, kaže da ga je vidio posljednji put prije tri dana kada je išao do prodavnice, te da niko nije nije mogao da nasluti da će ovako da skonča.

– Policija je dolazila, kažu nema ga, a gori svjetlo u kući. Kada je kćerka donijela ključ policajac je ušao. Čim je pogledao unutra rekao je “mrtav je” i odmah otišao preko mosta. Ne znam gdje. Nismo ušli unutra, nisu nas pustili. Sava je bio veoma vitalan, uprkos godinama. E, on se u ratu borio i nije poginuo, a ubili ga u krevet – veli Slobodan.
“Čika Savu smo vidjeli posljednji put”

Prve Savine komšije kažu da su ga vidjele posljednji put u subotu dok su riljali njivu i da im je bilo čudno što ga poslije toga nije bilo, ali da nikome nešto ovako nije palo na pamet.

– Bio je veoma pedantan, iznosio je uvijek posteljinu da se vjetri ispred kuće. Tako i tog dana. Sakupio je posteljinu, komšinica mu je donijela novine. Nismo ni pretpostavili da smo čika Savu vidjeli tada posljednji put. Sutradan, biješe nam čudno što ga nema. Poslije je policija bila da se raspituje za njega i u nedjelju i u ponedjeljak, a onda sam čula od jedne žene iz sela da je ubijen. Ako su se nešto posvađali, pa i da je kriv za svađu, uzmi jezik i ti pa se svađaj. Ali da ga neko ubije, pa to je strašno – priča komšinica.
Garderobu spalio u peći?

Prema nezvaničnim saznanjima, osumnjičeni za teško ubistvo Miljan J. (22) je nakon zločina odnio dio Savinih stvari i sa svojim stvarima koje je nosio, spalio ih u peći. Kako saznaje Blic, u trenutku pronalaska tijela u kući, starac je na sebi imao samo košulju, bio je obliven krvlju i nalazio se do pola pokriven u krevetu.

Nakon sklapanja kockica mozaika ovog zločina, policija je privela osumnjičenog Miljana kome je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će biti priveden u tužilaštvo.

Prema prvim nezvaničnim saznanjima, do svađe između Miljana i Save navodno došlo je jer ga je starac optužio da mu je krao alat, nakon čega ga je znatno mlađi komšija iz sela napao i izudarao, nanijevši mu povrede od kojih je preminuo na licu mjesta.
“Uvijek bio problematičan, nosio je veliki nož”

Mještani sa strahom govore o Miljanu J., navodeći da je oduvijek bio problematičan.

– On stalno nosi neki veliki nož sa sobom, vezana mu je za leđa, kao neka sablja. Priča se u selu da se pohvalio u kafani da je ubio Savu, pa je zato policija i dolazila do kuće starca da provjeri da li je živ. Priča se da su se nešto posvađali, pa ga je zato Miljan napao. Kažu, kuća je sva bila krvava. Odvukao ga navodno u kupatilo, skinuo mu garderobu da ga kupa, kao da ga osvesti, ali već bilo kasno, pa ga vratio u krevet. Svu garedrobu je spalio u peći, i svoju i Savinu. Čime je ubijen ne zna se, mnogo je krvi bilo u kući – pričaju mještani moleći za anonimnost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79