Savjet ministara EU: Žalimo zbog nazadovanja Beograda u uvođenju sankcija Rusiji

EU duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađenosti sa zajedničkom evropskom spoljnom politikom, posebno u odnosu na sankcije Rusiji i Bjelorusiji, kao i zbog spoljnopolitičkih aktivnosti koje su u suprotnosti sa zajedničkim pristupom EU, piše u zaključcima o Srbiji i Balkanu koje je usvojio Savjet ministara EU.

U godišnjim zaključcima o procesu proširenja, EU pozdravlja ukupni napredak Srbije u pregovorima o članstvu, ali ističe da će napredak u oblastima vladavine zakona i temeljnih prava, kojima je potreban novi zamah, i normalizacija odnosa sa Kosovom, odrediti ukupni tempo pregovora o članstvu.

Od Srbije se očekuje da se bez odgađanja angažuje u dijalogu sa Prištinom na postizanju “sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom i evropskom pravnom tekovinom”, koji bi trebalo ra riješi sva otvorena pitanja između dvije strane.

U zaključcima se izražava očekivanje da svi prethodni sporazumi budu u potpunosti poštovani i primijenjeni bez odgađanja, te se pozivaju obje strane da se uzdrže od jednostranih i provokativnih poteza koji mogu dovesti do napetosti i nasilja, prenosi RTS.

EU očekuje od Srbije da, po pitanju rata Rusije i Ukrajine, pokaže nedvosmislenu privrženost EU i podrži zajedničke principe i vrijednosti, te da pojača stepen usklađenosti sa zajedničkom evropskom politikom i restriktivnim mjerama.

Naglašena je i potreba da se Srbija uskladi sa viznom politikom EU, posebno u odnosu na treće zemlje koje, kako se navodi u zaključcima, predstavljaju bezbjednosni i migratorni rizik za EU.

Pozdravljeno je usvajanje ustavnih amandmana o jačanju nezavisnosti pravosuđa i pozvano na ukupuno jačanje nezavisnosti sudstva, te istaknuto da Srbija treba da pokaže političku volju za jačanje borbe protiv korupcije i konkretne opipljive rezultate u ovoj oblasti.

Savjet ministara EU navodi da izražava ozbiljnu zabrinutost zbog, kako ističu, odsustva napretka u oblasti slobode izražavanja u nezavisnosti medija, što utiče na “mogućnosti birača da imaju informisani izbor tokom izbornog procesa”.

Što se tiče ekonomije, EU pozitivno ocjenjuje kontinuirani napredak u izgradnji funkcionalne tržišne ekonomije i ohrabruje Srbiju da intenzivira strukturne reforme javnih i državnih preduzeća, posebno u energetskom sektoru.

U zaključcima se navodi da Srbija treba da prida posebnu pažnju punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava, prava LGBT osoba, uključujući i njihovo pravo na slobodno okupljanje i izražavanje.

EU naglašava i značaj “smislene” regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina, rješavanja pitanja nestalih osoba i saradnje sa Haškim mehanizmom, te ističe da “ne smije biti podrške i javnog prostora za osuđene ratne zločince, niti veličanja ili poricanja zločina”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79