Savjeti za mlade vozače koji su tek položili!

Portrait of a satisfied driver gesturing thumbs up sitting inside a car

Ponukani čestim nesrećama na našim prometnicama čiji su uzrok, nažalost, često mladi vozači, donosimo savjete kako bi upravo njih usmjerili na savjesno upravljanje vozilima. Cilj je pomoći mladima koji su tek položili ili se spremaju položiti, ali i svim drugima u prometu.

Biti svjestan svojih vozačkih sposobnosti je vrlina pa se shodno tome i treba ponašati u prometu. Savjetujemo da za vožnje na prvih nekoliko tisuća kilometara pokušate steći sigurnost i razviti potrebne vozačke vještine koje će vam pomoći u svakodnevnom kretanju po prometnicama. Na cesti nikako nemojte ‘gurati granice’ već se svakodnevno prilagodite uvjetima na cesti i poštujte prometna pravila.

Ne preporučujemo vožnju za velikih gradskih gužvi sve dok se ne stekne potrebno iskustvo i razviju vještine kojima ćete sigurno izbjeći neželjene situacije u prometu. Znat ćete kada dođe vrijeme za to. Po položenom vozačkom ispitu budite svjesni da niste preko noći postali vozač nego to tek trebate postati, a da ste na pravom putu znat ćete ako ste shvatili da cesta nije staza i nije namijenjena bezglavim jurnjavama prometnicama, ma koliko neki mislili da su sposobni za to.

Naglasimo kako u prometu niste sami i kako trebate paziti da svojom nesavjesnom vožnjom ne dovodite u pitanje svoj, ali i živote drugih ljudi. Ako ste tek položili ispit i kupujete automobil, pokušajte ga odabrati u skladu sa svojim vozačkim iskustvom jer napominjemo, vozačka dozvola nije mjerilo znanja i vještina. Odnosno, ako i niste baš sigurni u svoje vozačke vještine pribavite si automobil zbog kojeg, ako dođe do manjih oštećenja (ogrebotine na parkingu) nećete morati istresti bogatstvo na njegov popravak.

S druge strane, ako ste pak prisiljeni voziti obiteljski automobil koji je možda malo prezahtjevan za vas, osigurajte si dobru preglednost te nikako nemojte isprobavati mogućnosti na otvorenoj cesti, punoj drugih sudionika. Pronađite vremena pa idite na zatvorenu cestu ili stazu gdje ćete moći bezbrižno isprobati karakteristike, a samim time i steći povratne informacije poput ubrzanja, vremena kočenja, ali i ponašanju automobila u različitim situacijama. Po položenom vozačkom ispitu preporučujemo i odlazak na tečaj sigurne vožnje.

Za kraj spomenimo ono što svakome vozaču ne bi trebalo posebno naglašavati, a opet se mnogi na to konstantno oglušuju, a to je vožnja pod utjecajem raznih opijata. Dokazano je da smanjuju vrijeme reakcije vozača, a i kazne su poprilično drakonske, pogotovo ako ste tek položili vozački ispit. Umor je veliki neprijatelj svih vozača, pogotovo mladih i neiskusnih stoga nikada nemojte sjesti za upravljač nekoga vozila, a da se prije toga niste za put adekvatno odmorili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments