Savjetnik Fadila Novalića: Imamo novac koji ćemo dati stanovništvu bez da se zadužujemo

U javnosti se postavlja pitanje, nakon što je Vlada Federacije utvrdila Uredbu o pomoći stanovništvu koja će se realizirati kroz podjelu jednokratne novčane pomoći od po 100 KM penzionerima, borcima, neratnim invalidima, paketa hrane, da li će se Federalna vlada zadužiti da bi pomogla stanovništvu ili je novac osiguran u budžetu FBiH.

Realizacijom Uredbe će se pomoći 531.000 građana FBiH.

– Novac se osigurava iz budžeta Federacije BiH i to preraspodjelom sredstava između budžetskih korisnika. Vlada Federacije BiH nema nikakvu potrebu da se, zbog rekordnih javnih prihoda, zadužuje radi provedbe ovih mjera.

Na ovaj način Vlada Federacije BiH ostaje privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji. A rekordni javni prihodi su rezultat naše privredne aktivnosti.

Uprkos inflatornim pritiscima, realni bruto domaći proizvod Federacije BiH je u prvom kvartalu ove godine veći, nego u istom periodu prošle godine. Namjerno ističem ovo “realni” što znači da je on porastao, čak i ako u potpunosti odstranimo efekat inflacije – objašnjava za Faktor Adnan Muminović, vanjski savjetnik za ekonomiju u Uredu premijera FBiH.

Dodaje kako je izvoz u prvih pet mjeseci veći nego u prvih pet mjeseci 2021. godine.

– Krajem juna smo prvi put ikada prešli broj od 537.000 zaposlenih u Federaciji BiH. Zahvaljujući ovom stanju ekonomije, intervencija je moguća bez bilo kakvog zaduživanja – naglasio je Muminović.

Uredba Vlade FBiH podrazumijeva jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM za 531.000 stanovnika, od toga za 378.000 penzionera koji će ovu pomoć dobiti uz julske penzije, za oko 100.000 korisnika boračkih naknada i 53.000 osoba sa invaliditetom i civilne žrtve rata.

Porodice u stanju socijalne potrebe će dobiti prehrambene pakete vrijednosti 500 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79