Savjetnik Fadila Novalića tvrdi da se ekonomija u Federaciji BiH oporavlja

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 8 supnjeva, Ivan-sedlo i Sokolac 19, Srebrenica 21, Bijeljina, Gradačac, Neum i Tuzla 22, Bihać, Bugojno, Doboj i Trebinje 23, Banja Luka, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 24, Grude 25, Mostar 27 stupnjeva.

Sutra u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 29 stupnjeva.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura oko 7, a najviša dnevna temperatura oko 25 stupnjeva.

U utorak u Bosni i Hercegovini će veći dio dana biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Naoblačenje u večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 29 stupnjeva.

U srijedu se u Savjetnik za statistiku i planiranje u Uredu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nadir Jahić kazao je da je pandemija koronavirusa u početnoj fazi teško pogodila sve sektore ekonomije u Federaciji BiH.

– Zatvaranje tržišta, slom lanaca snabdijevanja i mjere zatvaranje su učinile da je u prva dva mjeseca pandemije pad industrijske proizvodnje kumulativno iznosio skoro 16 posto. Svjedoci smo bili da su u početku prijetile nestašice nekih osnovnih potrepština i jedna od prvih mjera širom svijeta je bila da se tokovi roba izuzmu od ograničenja kretanja – istakao je jahić.

Naglasio je da je nakon dva mjeseca počeo oporavak proizvođačkog dijela ekonomije te da u Federaciji BiH industrijska proizvodnja od mjeseca maja 2020. godine bilježi rast od 22 posto i da je prešla predpandemijski nivo.Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13, na jugu do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20, na jugu do 24 stupnja.

U četvrtak se Bosni i Hercegovini prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom provremeno. Ponegdje uz kišu mogući su i pljuskovi sa grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13, na jugu do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19, na jugu do 23 stupnja.

– Kao daljnji indikator trebamo uzeti činjenicu da je izvoz iz Federacije BiH u prvom kvartalu ove godine za 18 posto veći nego u istom periodu 2020. godine, dakle prije početka pandemije i prvi put je prešao vrijednost od dvije milijarde konvertibilnih maraka za jedan kvartal. Pokrivenost uvoza izvozom je dosegla rekordnih 65 posto – podvukao je Jahić.

Zaključio je da sektori ekonomije, uslužni sektor i turizam, i dalje zahtijevaju pažnju, jer su još uvijek ograničeni epidemiološkim mjerama, a zapošljavaju veliki broj ljudi i glavni su generator javnih prihoda od indirektnih poreza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79