Savjetujemo: Kako voziti kroz poplave

Ako je ikako moguće, izbjegavajte vožnju područjima koja su pod vodom, vozite samo ako morate

1. Koja je dubina vode opasna za auto?

Općenito, poplavljene je prometnice najbolje posve izbjegavati. Ako ne možete, a voda je više od 15 cm duboka, recimo trećinu kotača, nemojte ni pokušavati. Ako je voda do pragova, postoji stvarna opasnost od plutanja.

2. Kako izmjeriti dubinu vode?

Obično je sredina ceste najviša tačka. Ako ne možete vidjeti oznake, pogledajte uobičajne indikatore poput rubnjaka, ograda ili zidova.

3. Što ako nisam siguran koliko je voda duboka?

Nemojte riskirati. Ako nema uokolo automobila lako se može desiti da je voda nanijela kakvu naplavinu ili stvorila rupu koju ne vidite.

4. Koliko brzo voziti?

Manje je više. Uđite ne brže od 7 do 8 km/h. Prvi bi stupanj mogao biti prebrz pa korigirajte spojkom. Vrtnja motora sprječava da voda uđe kroz ispuh. Viši su okretaji poželjni ako nisu posljedica brzine.

5. Zašto tako sporo?

Vodu treba gurnuti postrance kako bi se kreirala depresija ispred automobila kako voda kroz usisnike zraka ne bi ušla u motor. Prebrzo dovodi do komešanja vode i vjerojatnosti zapljuskivanja motora.

6. Jesu li drugi automobili problem?

Da, ako su prebrzi kreirat će opasne valove. Ako možete, pričekajte da prođu i voda se smiri. U određenim situacijama možete iskoristiti depresiju koje stvara veće vozilo ispred vas, ali takav prolazak je ujedno i dosta rizičan.

7. A kada sam prošao?

Lagano pritisnite kočnice kako bi odstranili višak vode s pločica.

8. Što ako motor poslije počne čudno zvučati?

Moguće je da je ušla voda. Vožnja s motorom koji trokira prouzročit će dodatnu štetu. Odmah zaustavite auto i potražite stučnu pomoć.

9. Što ako zapnem u vodi?

Upalite sva četiri žmigavca i iziđite iz automobila. Čak i ako to podrazumjeva puštanje vode unutra, s pozitivne strane će to spriječiti da automobil odpluta. Zaključajte auto i potražite pomoć.

10. Kako se pripremiti na vožnju u iznimno kišovitim uvjetima?

Najprije provjerite brisače. Zatim provjerite akumulator, a ako niste sigurni, posjetite ovlašteni servis za jednostavni test. Naposljetku, gume bi trebale biti u dobrom stanju, s najmanje 1,6 mm dubokim profilima iako stručnjaci preporučuju da ih promjenite već ispod 3 mm.

(VIDEO) Pogledajte kako vozač Subaru Impreze prolazi kroz poplavljeni dio ceste

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments