Saznajemo: SIPA u Posavini zbog mita uhapsila dvojicu sudija, advokat posredovao

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su danas u akciji kodnog naziva “Mores” dvojicu sudija zbog sumnje u primanje mita, kao i advokata koji se sumnjiči za posredovanje.

Kako nezvanično saznajemo, radi se o jednom sudiji Općinskog suda u Orašju, te sudiji višeg suda, odnsono Kantonalnog suda Posavskog kantona u Odžaku.

Oni su osumnjičeni da su u jednom parničnom postupku uzeli novac, kako bi donijeli presude u korist jedne strane.

Advokat je u svemu, navodno, bio posrednik.

– Najprije je presudu donio sudija na nižem sudu, a potom je sudija višeg suda donio drugostepenu presudu u istom predmetu – kazao nam je izbor blizak istrazi.

SIPA je danas po naredbi Općinskog suda u Orašju pretresla kancelarije sudova koje koriste osumnjičeni, kao i advokatsku kancelariju osumnjičenog advokata.

Također, pretreseni su i stambeni objekti osumnjičenih.

– U sklopu tih pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena suma novca koja potječe iz krivičnog djela, te predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku – kazalli su ranije iz SIPA-e.

Nezvanično saznajemo da se radi o sumi od oko 6.000 KM.

Advokat je, nakon krim-obrade, pušten da se brani sa slobode, dok će sudije biti predate Tužilaštvu Posavskog kantona.

Pripadnicima SIPA-e, tokom akcije izvedene u Orašju, Odžaku i Bosanskom Šamcu, asistirali su pripadnici MUP-a Posavskog kantona, te MUP-a Republike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79