Schmidt: Članstvo BiH u EU nije rješenje, bez stabilnosti mladi će nastaviti odlaziti

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je danas da je došlo vrijeme da svi shvate da je BiH važan faktor za miran i siguran razvoj za evropsku integraciju u cjelini.

Kao jedan od govornika na konferenciji nazvanoj “Bosna i Hercegovina – 30 godina moderne nezavisnosti – izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji” održanoj u online formatu u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu i u saradnji s danskim Helsinškim komitetom za ljudska prava, Schmidt je kazao da sadašnja blokada rada državnih institucija dolazi zbog loše interpretacije prava etničkih grupa te se mora razmišljati o promjenama Ustava.

U posljednjih 15 godina Evropska unija i ostali mislili su da je najgore završeno i to je tačno jer je rat završen i BiH je krenula putem reformi, ali danas vidimo da su preostala brojna neriješena pitanja.

Upozorio je da trenutna situacija u kojoj se poziva na secesiju utiče ne samo na stabilnost u BiH nego i na cijelu regiju zapadnog Balkana zbog čega je teritorijalni integritet BiH ne samo fraza nego vrlo važna stavka koju je potrebno očuvati.

– Jedan od načina da se to potvrdi je i uvođenje sankcija kako su to učinile Sjedinjene Američke Države. To neće riješiti sve probleme, ali bi to bio znak za one koji podrivaju teritorijalni integritet zbog čega je potrebno zajednički donijeti odluku – dodao je Schmidt.

Smatra da nije dovoljno reći da je rješenje članstvo BiH u Evropskoj uniji nego je potrebno preduzeti odmah korake u stabilizaciji zemlje jer će u protivnom mlađe generacije nastaviti napuštati državu, a do kraja prošle godine desetine hiljada već su odlučile otići iz BiH.

Današnja konferencija imala je za cilj da članovima danskog Parlamenta, širokom političkom i naučnom auditoriju u Danskoj, Bosni i Hercegovini i šire, u okolnostima globalnih evropskih i svjetskih političkih previranja, približi trenutne političke odnose u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu.

Skup je organiziran u trenutku kada Bosna i Hercegovina prolazi kroz jednu od najvećih političkih izazova u njenoj novijoj historiji, dok ujedno obilježava i 30 godina moderne nezavisnosti.

Na konferenciji je predloženo i nekoliko preporuka koje bi trebale dati odgovor na sadašnju političku krizu koje će biti dalje proslijeđene relevantnim institucijama u Evropi i BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79