Schmidt: Dodik treba da pogleda oko sebe i shvati da niko ne podržava igranje sa budućnošću zemlje

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt u intervjuu za Novu BH je rekao kako predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, treba da pogleda oko sebe i shvati da niko na Zapadnom Balkanu i Evropi ne podržava igranje sa budućnošću zemlje.

“Vjerovatno bi morao otići evo da kažemo u Moskvu da nađe takvu neku podršku, ali na ovom području je nema”, rekao je Schmidt za Novu.

Komentarišući eventualno sankcije za Dodika zbog najava secesije, Schmidt je rekao da nema stil koji je imao jedan od njegovih prethodnika Paddy Ashdown.

“Mislim da to nisu principi koje možemo primijeniti danas, ali naravno ne bih ništa isključio. Mislim da bih volio više da se uključimo u jedan konstruktivan dijalog”, rekao je visoki predstavnik.

Osvrnuo se i na potez Željke Cvijanović, koja je napustila salu UN-a, prilikom njegovog izlaganja izvještaja o stanju u BiH. Kaže da nije ni primjetio da je Cvijanović izašla, ali je citirao jednog socijademokratu iz Njemačke, koji je rekao: “Onaj koji napusti neku prostoriju je onaj koji se u tu prostoriju mora i vratiti”.

Kaže da se u procesu razgovora oko rješavanja pitanja državne imovine ne razgovara o tome ko šta želi.

“Znam šta su instrumenti koje imam na raspolaganju, ali ja imam jedan konzervativni pristup i definitivno sam svjestan da ovo pitanje mora biti riješeno”, rekao je Schmidt.

Dodaje i da je čekao prijedloge u vezi rješavanja situacije u Federaciji, ali ih nije dobio. “Imali smo Vladu koja je bila u tehničkom mandatu, Vladu koja je izabrana 2014. godine, i od tog vremena nastavila je da radi bez obzira na izbore koje smo imali u međuvremenu. Ja sam razriješio blokadu s obzirom da u Ustavu nismo imali odredbe koje su mogle da riješe ovo pitanje. I ja sam rekao da ne možemo možda doći do nekog rješenja, koje je idealno, ali možemo doći do situacije kada će Parlament biti u mogućnosti da donese odluku koja nam je potrebna”, zaključio je visoki predstavnik Christian Schmidt u razgovoru za Novu BH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79