Schmidt izvještava Vijeću sigurnosti: BiH suočava s pojačanim prijetnjama njezinoj stabilnosti i integritetu

zborna reforma u BiH je nužna, ali ako je ne bude, izbori se moraju održati prema važećem zakonu, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt u novom izvještaju o stanju u BiH poslanom Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvještaj se podnosi svakih šest mjeseci, a 61. trebao bi se 11. maja naći na dnevnom redu Vijeća. Zasad još nije jasno hoće li Schmidt govoriti u New Yorku, nakon što su to prošle godine spriječile Rusija i Kina koje su spriječile i potvrdu njemačkog diplomata za novog visokog predstavnika u BiH.

Schmidt u izvještaju navodi da se BiH suočava s pojačanim prijetnjama njezinoj stabilnosti i integritetu, upozoravajući na politiku koju vodi vlast u Republici Srpskoj (RS) predvođena Miloradom Dodikom.

U dokumentu koji su u četvrtak objavili mediji u BiH Schmidt je ocijenio kako zakoni koje usvajaju u RS-u s ciljem preuzimanja ovlasti koje pripadaju državi BiH potkopavaju mir i stabilnost.

“Ponavljam, kako sam to već učinio u izvještaju u novembru, da vlasti RS-a ozbiljno krše Daytonski sporazum”, napisao je Schmidt.

No, istaknuo je kako su neprihvatljive i najave “teritorijalne reorganizacije” zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi koje dolaze iz HDZ-a BiH. Time se aludira na “sablast trećeg entiteta” i takva retorika je destabilizirajuća i štetna po odnose među etničkim zajednicama u BiH, smatra on.

U dokumentu koji je dovršen 15. travnja, dok su još postojale šanse za promjene izbornog zakona, Schmidt kaže kako je šteta što to već nije riješeno jer bi na taj način cijela zemlja dobila novi zamah u provedbi reformi.

Sada je izvjesno da se problem neće moći ni riješiti “bez pritiska međunarodne zajednice”, rekao je visoki predstavnik koji smatra da sudionici pregovora moraju odustati od maksimalističkih zahtjeva.

Ipak, provedba redovitih izbora ostaje obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma i minimum je koji treba ispuniti svaka država koja pretendira na članstvo u EU.

“Izostanak dogovora ni na koji način ne dovodi u pitanje opće izbore u oktobru 2020. koji se trebaju održati po istim pravilima kao i 2018., no izostanak dogovora o izbornoj reformi postavit će više izazova za njihovu provedbu”, ocijenio je Schmidt.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79