Schmidt: “Nema potrebe da se institucije BiH brane oružjem”

 

Ured visokog predstavnika reagovao je na intervju reisa Huseina Kavazovića u kojem je rekao da ukoliko institucije BiH budu ugrožene bit će potrebno braniti “zemlju i oružjem”. Iz OHR smatraju da su institucije BiH mjesto za političke rasprave i da nema potreba da ih se brani oružjem.

“Ured visokog predstavnika, kao i sam visoki predstavnik, izuzetno poštuje reisu-l-ulemu Kavazovića”, saopćeno je iz OHR-a.

Dodaju da osobe koje su odgovorne za promicanje pozitivnog razvoja u BiH trebaju naglasiti da nema ničeg što bi situaciju u 2023. godini moglo povezati sa “užasnim okolnostima 1992”.

“Institucije Bosne i Hercegovine su mjesto za političke rasprave. nema potrebe da ih se brani oružjem. Postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunarodnom tako i na domaćem nivou, u pogledu funkcioniranja institucija”, navodi se.

Smatraju da sva pitanja i rasprave trebaju biti riješeni konkretnim demokratskim mjerama i u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79