Schmidt otkazao saslušanje pred Evropskim parlamentom

Visoki predstavnik Christian Schmidt neće se pojaviti 30. novembra u Evropskom parlamentu, gdje je na zahtjev više od 25 europarlamentaraca trebao pojasniti Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta svoju odluku o izmjenama Izbornog zakona u Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju na svom zvaničnom Twitter profilu objavila je zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik.

– Ured visokog predstavnika je otkazao svoje učešće u Komitetu za vanjske poslove EP sljedeće sedmice. Izuzetno je problematično što se gospodin Schmidt već dva mjeseca krije od demokratske debate o svojim katastrofalnim izmjenama izbornog zakona. Pozivam ga da preispita svoju strategiju – poručila je Strike.

Prije mjesec dana, Strike je objavila da je Schmidt potvrdio da će odgovoriti na zahtjev 25 europarlamentaraca i pred Odborom pojasniti svoje odluke.

Popuštanjem željama Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH), Ured visokog predstavnika (OHR) izlazi ususret zahtjevima ove stranke, izjavila je prije mjesec dana zastupnica Strik govoreći o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH.

Strik se tada oglasila na društvenim mrežama povodom odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH, i tada je poručila da uz široku koaliciju s više od 25 predstavnika iz evropskog, njemačkog, holandskog i francuskog parlamenta pozivaju Uredu visokog predstavnika (OHR), odnosno visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, da opozove nedavne izmjene Izbornog zakona piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79