Schmidt posjetio Potočare: Pomoći ćemo u borbi protiv negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih u Srebrenici

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovin Christian Schmidt posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i sastao se sa rukovodstvom Centra, kao i predstavnicima Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i predstavnicima udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida.

Kako iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH javljaju, na sastanku je razgovarano o planovima Memorijalnog centra, aktivnostima udruženja usmjerenim na čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici te o tome šta se može učiniti da se nadležnim državnim institucijama pomogne u borbi protiv negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih u Srebrenici, uključujući i borbu protiv veličanja ratnih zločinaca.

Schmidt se ovim povodom osvrnuo i na načine na koje se mogu izbjeći nesporazumi, kao i na jačanje napora usmjerenih na izbjegavanje zloupotrebe genocida u Srebrenici u političke svrhe te dodao da je “apsolutno neophodno pažljivo i precizno birati riječi kada se govori o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima”.

Dodao je i kako je brzo zakonsko procesuiranje svih osoba koje negiraju ratne zločine ili veličaju počinitelje ovih zločina pitanje koje je značajno za unapređenje procesa pomirenja u društvu.

– Negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca negativno utiču na napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja, a nadležne institucije moraju rješavati ovo pitanje uz punu primjenu zakona, poručio je Schmidt.

U ovom kontekstu, visoki predstavnik je upoznao sagovornike o sastanku s državnim tužiocem BiH održanom kako bi se razmotrilo šta se još može učiniti u cilju efikasnijeg rješavanja pitanja negiranja ratnih zločina. S tim u vezi, obavezao se da će pomoći u pronalaženju međunarodnih partnera s ekspertizom iz ove oblasti kako bi se pravosudnim institucijama BiH pomoglo da energičnije procesuiraju slučajeve negiranja ratnih zločina ili veličanja ratnih zločinaca.

Nakon odluke koju je donio o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida počinjenog 1995. godine, Schmidt je želio čuti informacije o konkretnom uticaju te odluke u smislu njenog doprinosa lakšem provođenju aktivnosti koje obavlja Memorijalni centar.

Schmidt je napomenuo da su rad i naslijeđe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari važni za napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja u bh. društvu. Da bi obavljao ovu važnu ulogu, Memorijalni centar se treba razvijati bez opterećenja financijskim pitanjima, prenosi Anadolija.