Schmidt: Putin bi Dodika mogao koristiti kao lutkicu

Schmidt: Putin bi Dodika mogao koristiti kao lutkicu


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt bio je gost u podcastu Oslobođenja “Direktno sa Vildanom Selimbegović”.

Schmidt je poručio da ostaje pri svom obećanju da će Dejtonski mirovni sporazum braniti na svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a rekao je i kako bi Milorad Dodik mogao postati lutkica Vladimiru Putinu.

“Ako bi Dodik trebao da bude produžena ruka gospodina Vladimira Vladimiroviča, onda to ljudima neće pomoći ni sekunde. Niko ne želi da rat u Ukrajini, koji je toliko strašan, ima bilo kakav utjecaj na Zapadni Balkan. Ne vidim trenutno da se to događa, ali gospodin Dodik u suštini ne čini ništa da bi to spriječio. Zbog toga moramo biti pragmatični, ali imati jasan put i jasnu viziju. To nije ništa antislavensko, da naglasim. Milorad ima problem ako se o ovim pitanjima ne bude pozicionirao jasnije, može uostalom vidjeti šta se događa na primjeru Aleksandra Vučića, koji isto tako ima određene teškoće zbog takvog ponašanja. Ali, kada je riječ o onim ključnim odlukama na evropskom nivou i u UN-u, ja bih rekao – uz sve dužno poštovanje i značaj predsjednika RS-a – mislim da je ovo prevelik broj cipela koje je on obukao da bude veliki partner gospodina Putina. Opasnost da ga neko iskoristi, da ga gospodin Putin iskoristi, kao lutkicu, velika je, a on time dovodi stabilnost u opasnost”, kazao je visoki predstavnik.

Uprkos “zabrani dolaska” koju mu je nametnuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Schmidt je u nedjelju boravio u Banjoj Luci. Odgovor na pitanje kako mu je bilo, počeo je u šaljivom tonu, kazavši da je bilo oblačno.

“Čuo sam da će Dodik navodno dati otkaz ministru unutrašnjih poslova Siniši Karanu, jer nije u stanju da ustanovi gdje se to nalazi visoki predstavnik. Moram reći da sam se kretao ulicama, vozio se kroz RS, pozdravljao ljude koji su stajali pored puta. Nisam naišao na desetine hiljada demonstranata koji su najavljivani. Možda je ministar Karan mislio da će biti angažovani ljudi koji traže novac da bi došli na protestni skup”, izjavio je Schmidt.

Nakon toga razgovor je nastavio ozbiljnije.

“Taj čovjek ima obavezu da se brine za moju sigurnost. Da bi to uradio, on mora iskreno i pošteno da radi. Mogu garantovati da pratim šta on radi. Bože sačuvaj, ne želim mu ništa učiniti, ali on treba da radi svoj posao na demokratski način. Upravo on treba da brine o mojoj sigurnosti. Međutim, ja nisam osjetio da je moja sigurnost ugrožena u Banjoj Luci. Razgovarao sam ne samo sa biskupom, koji je bio jako ljubazan, nego i sa drugim ljudima. Međutim, ako se neko ne slaže sa nekom mojom odlukom, ne moramo razbijati glave jedni drugima. Tada se dođe i kaže: “Gospodine Schmidt, mislim da bi se ovo trebalo drugačije uraditi” i to je uredu”, rekao je Schmidt.

Pogledajte čitavo gostovanje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija