Schmidt se ipak nije sastao sa predstavnicima građana: Zašto visoki predstavnik neće da razgovara?

Nije održan sastanak između Visokog predstavnika u BiH i predstavnika građana. Iako su iz OHR-a predložili predstavnicima građana da sastanak bude organizovan putem zooma zbog mjera, to nije prihvaćeno. Izjašnjavajući se u online anketi, građani su izglasali da je jedina opcija sastanak uživo.

“Na tom sastanku mi smo htjeli da predstavimo svih osam naših zahtjeva g. Schmidtu. Građani su poručili da ne dolazi u obzir zoom konferencija, jedino live susret. Poštovali bismo sve epidemiološke preporuke, svi imamo vtp dokument, ali odgovora nismo imali”, istakla je Hasna Ljubović.

Muhamed Gafić, član neformalne grupe građana Restart je pitao zašto Visoki predstavnik neće da razgovara s građanima?

“Nacionalisti su sad ukrali državu, nacionalisti sad žele da ukradu i domovinu. Mi im ne damo. Budimo građane da se to suprotstave. Zbog toga još jednom pitam: Zašto Visoki predstavnik neće da razgovara s građanima?”

Naida Mehanović, osvrnula se na gostovanje Visokog predstavnika na programu FACE TV-a ističući kako je iznio niz netačnih informacija.

“Mi smatramo da se Visoki predstavnik treba da izvine građanima s obzirom da je iznio stvari koje nisu tačne. On je na takvoj funkciji i trebao bi poznavati historiju države u koju je došao”, rekla je.

Također je rekla i da ih je u ponedjeljak pozvao britanski ambasador Mathew Field u live formatu, što znači da ne postoji nikakva opstrukcija jer nis u planirali da povedu više od 30-50 ljudi na taj sastanak što nije u suprotnosti sa epidemiološkim mjerama u FBiH.

Istakla je i da od medija očekuju veću podršku, kako bi prisilili institucije da rade zbog građana.

“Funkcija Visokog predstavnika jeste da riješi problematiku zbog koje smo mi danas ovdje”, poručila je Mehanović

Edis Ladić, ispred inicijative Buđenje građana je poručio da je razočaran zbog toga što ih Visoki predstavnik danas nije primio na sastanak.

“Sljedeći put kada dođemo ovdje ispred OHR-a tražit ćemo i njegovu ostavku. Vidjet ćemo šta će biti naši naredni koraci”, kazao je Ladić.

Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara Federacije BiH, podsjetio je javnost da je prošlog ponedjeljka Visoki predstavnik, obraćajući se građanima zatražio partnere i podršku.

“Mi podsjećamo Visokog predstavnika i sve druge međunarodne predstavnike da su građani nosioci suvereniteta BiH. Građani ne dolaze Visokom predstavniku na noge, nego da pružaju partnersku ruku, ruku podrške, a danas evo vidite. Ne bi bilo nelogično da preko zoom aplikacije imamo sastanak s Visokim predstavnikom, ukoliko je praksa Visokog predstavnika i sa svima drugima, ali vidimo da je to slučaj kada samo građani traže sastanak“, istaknuo je Agović.

Pozvao je još jednom institucije da rade svoj posao, te da sankcionišu ultrasecesionističke politike na čelu sa OHR-om, te da ukoliko to ne uradi institucija OHR-a to će uraditi građani, piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79