Schmidt se povlači iz Bundestaga zbog BiH? Njegova moć na toj funkciji će biti neizmjerna!

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u BiH, povlači se iz Bundestaga, prema pisanju njemačkih medija, iako je ponovo bio nominovan za člana njemačkog parlamenta.

Schmidt je bio nominovan za parlamentarne izbore u septembru ove godine u svojoj izbornoj jedinici Fürth, ali prema posljednjim izvještajima, odluka da se povuče donesena je nakon Schmidtovih razgovora s kancelarkom Angelom Merkel i čelnikom CSU-a Markusom Söderom.

Schmidt je inače bio direktan kandidat za Bundestag, a njegovim povlačenjem izborna jedinica Fürth neće imati ozbiljnog favorita, piše njemački Nord Bayern, a prenosi Oslobođenje.

Kako je naglašeno, Schmidt se sada želi fokusirati na Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

-Njegova moć na toj funkciji će biti neizmjerna, navodi ovaj njemački medij.

Podsjetimo, Christian Schmidt izabran je za Visokog predstavnika u BiH 27. maja, a od 1. augusta bi trebao preuzeti ovu funkciju. Njegovo imenovanje, s obzirom da ga je izabrao PIC bez potvrde Vijeća sigurnosti UN, izazvalo je brojne reakcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79