Schmidt spreman djelovati: U izvještaju Dodikove poteze uporedio sa pokušajem formiranja hrvatske samouprave 2001.

Schmidt spreman djelovati: U izvještaju Dodikove poteze uporedio sa pokušajem formiranja hrvatske samouprave 2001.


U jednom dijelu izvještaja koji je visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt pripremio za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) ponašanje Milorada Dodika poredi sa pokušajem formiranja hrvatske samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine 2001. što je ugušeno.

Izvještaj pred UN-om: Veoma je stvarna mogućnost novih sukoba u BiH

“Podsjetimo, u jedinoj sličnoj krizi od Dejtona, 2001. godine, Hrvatski narodni sabor, krovna organizacija hrvatskih političkih stranaka, pokušala je proglasiti Samoupravu na područjima Federacije sa hrvatskom većinom, a u tome ih je spriječilo samo odlučujući

odgovor međunarodne zajednice”, naglašava Schmidt.

Stjepan Mesić: Čović i Dodik su saveznici!

On dalje poručuje da bi nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio Dejtonski mirovni sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije.

“Spreman sam ispuniti svoje obaveze kao dio takvog odgovora”, navodi se u Schmidtovom izvještaju.

Podsjetimo, kada je međunarodna zajednica (tzv. Barryjevi amandmani) promijenila način izbora delegata u dom naroda, nedugo nakon toga formiran je Hrvatski narodni sabor okupljen oko HDZ-a. Taj sabor je usvojio Deklaraciju o pravima hrvatskog naroda. Tadašnji predsjednik HDZ-a Ante Jelavić je poručio da Federacija kao entitet više ne postoji, d abi 3. marta 2001. proglasio Samoupravu.

Namjeravao je Jelavić uvesti svoj platni i carsinski sistem, ali nije uspio. Ubrzo je regaovala međunarodna zajednica, prije svega OHR. Vojska (SFOR) je upala u Hercegovačku banku koja je bila finansijska okosnica tzv. Samouprave. Došlo je do fizičkog sukoba, ali je u Hercegovačku banku uvedena privremena uprava, a HDZ je vremenom gubio kontrolu i nad drugim institucijama.

Jelavić je početkom oktobra proglasio kraj tzv Samouprave. Jelavić je odlukom visokog predstavnika smijenjen s funkcije člana Predsjedništva, a zamijenio ga je Jozo Križanović.

Potom je Jelavić 2005. osuđen zbog zloupotrebe položaja i nesavjesno obavljanje političke funkcije. Tokom suđenja je pušten da se brani sa slobode pa je to iskoristio za bijeg u Hrvatsku gdje se i danas nalazi piše Klix.

Da li stranci kroz izborne reforme mire Bošnjake i Hrvate u BiH?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija