Schmidt: U BiH ne treba trošiti energiju na cementiranje podjela

Niti jedna država nema idealnu situaciju, ali je važno da funkcioniše i na tome ćemo raditi. Ovo je jedna od poruka novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta na prvoj zvaničnoj pres-konferenciji. Težak rad, poručuje Schmidt, ostaje na bh. političarima.

Budućnost uz poštovanje prošlosti, evropski put, reforme i težak rad. Snažne su to poruke novog visokog predstavnika u BiH. I vrlo jasna vizija Bosne i Hercegovine: “BiH neće postati centralizirana država, ali se funkcionalnost mora poboljšati uz pomoć svih. Država mora postati ujedinjujući element, ona je kičma, zajednička struktura i ne smije biti prijetnja niti jednom entitetu ili kantonu, nego zajednički ujedinjujući element koji će biti fokus”.

No, da ne ostane sve na porukama, potrebni su i konkretni potezi. Od njih, kaže, ne bježi. Ali korištenje Bonskih ovlasti vidi kao posljednju opciju. Crvene linije još ne bilježi – osim one najvažnije.

“Postoje određena ograničenja. Teritorijalni integritet države kako je definiran u Dejtonskom sporazumu i Ustavu zemlje. Kada se o tome radi, onda bi to bila stavka gdje bi Bonske ovlasti mogle da se koriste, a sve ostale stvari, to ćemo vidjeti u budućnosti”, kazao je Schmidt.

Dakle, još nema konkretnih poteza ni kada je riječ o bojkotu državnih institucija koje provode političari iz RS-a. Njima je ponovo upućen poziv za razgovor, a već se u OHR-u vode pregovori o mogućim neformalnim sastancima.

“Jedna stvar je vrlo jasna – Dejton i mirovni sporazum. I tu zaista dajem preporuku da se to ponovo pročita. Dejtonski mirovni sporazum daje odredbe, a oni koji misle da jednostavno neće nastaviti raditi, ja ću ih pitati i onda šta dalje. Život se nastavlja”, poručio je Schmidt.

Nastavlja, ali kako? Uz stalne blokade, nacionalnu retoriku i brzo, još jednu predizbornu kampanju. Schmidt sebe vidi kao tihog, ali čvrstog čovjeka, jasnih principa. Još je pitanje i je li mu tolerancija ovakvog ponašanja na visokom nivou?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79