Schmidt u BiH ušao kao diplomata Njemačke, a ne UN-a!

 

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa uključio se u aktuelnu političku temu u Republici Srpskoj gdje se insistira na tome da Christian Schmidt nije visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Laketa je s tim saglasan i kaže da je Schmidt granicu prešao kao “njemački poslanik”.

Iz njegovog kabineta je pristiglo saopćenje u kojem se kaže da direktor SPS BiH želi informisati javnost da, kako kaže, “pojedinci svoje interpretacije nezakonitog djelovanja smatraju za sveto slovo”.

“Christian Schmidt nije imenovan adekvatnom rezolucijom UN i samim tim nije visoki predstavnik. Rezolucija kaže: ‘Strane zahtijevaju postavljanje visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN’.

Isti je granični prelaz prešao kao poslanik, odnosno kao diplomata Savezne Republike Njemačke, a ne kao diplomata UN. Dozvolili smo da građanin Njemačke misli da je donio Zakon. Zakon u ovoj državi donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske kao i Parlament FBiH”, kazao je Laketa dajući tako potpunu podršku Dodikovom stavu.

Ovaj direktor državne institucije je dodao i kako “svojim neovlaštenim aktivnostima, Schmidt dovodi do urušavanja Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”.

“Pošto svi smatraju da se mogu ponašati mimo Zakona, svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine će po Zakonu štiti interese Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika. Nećemo dozvoliti klasičnu zamjenu teza, nije dobro da se i mi, predstavnici iz Republike Srpske, ne budemo ponašali po Zakonu jer trenutno smo jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum”, kazao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79